Annons

Annons


Det perfekta kalljästa brödet!

Mitt tips på det perfekta brödet är ett som jäser i kylen över natten. När jag har matgäster frågas det alltid efter just detta recept. Brödet är gott till hamburgare, soppa eller som frukostbröd. Det smakar som en blandning av ciabatta och källarfranska. Min granne bjöd mig på ett bröd som hon inte knådade alls efter jäsning. Nu har jag börjat göra likadant och bakningen blir mycket enklare.

Annons

brod kalljast durum vete ciabatta

Mitt bästa baktips måste vara att göra en deg på kvällen som sen ska stå i kylen över natten. Baka det en halvtimme innan servering och du har ett nybakat gott bröd. Vill du äta det samma dag kan du låta degen jäsa en gång i minst 1 timme precis som vanligt, dvs. dragfritt, rumstempererat och under en kökshandduk.Testa! Hur enkelt som helst…

brod kalljast durum vete ciabatta (2)
FOTO: DIANA DONTSOVA

Idag är det en punkt på agendan hemma hos mig. Det ska inte bakas utan rensas i förrådet och göra saker lättillgängliga. En del lärde jag mig på föreläsningen som Förvaringsdrottningen höll i. Dessutom var hon här på lunch och ja, vi öppnade dörren till klädkammaren. Hennes kommentar var ”- Är detta en klädkammare eller ett förråd? Det är inte helt tydligt.”  Så en kopp kaffe först och sen ska här rensas.

Jag önskar er en trevlig och givande söndag!

Kram Diana

 

Recept:

Kalljäst bröd, ca 26 st

1 paket jäst
1 liter ljummet vatten
14,5 dl vetemjöl
2 dl durumvetemjöl
2-3 tsk salt
2 msk honung

1. Blanda jästen med vatten. Rör om tills jästen har lösts upp och häll i honungen. Tillsätt resten av ingredienserna och röra ihop till en ganska lös deg. Strö mjöl över degen. Täck skålen med plastfolie och sedan en bakhandduk. Ställ den i kylen över natten (eller låt jäsa i rumstemperatur i minst 1 timme.)

2. Sätt ugnen på 175 grader. Klä två plåtar med mjölat bakplåtspapper. Strö ordentligt med mjöl även över bakbordet. Häll ut degen och utan att knåda skär den i ca 26 bitar. Lägg över bullarna väldigt försiktigt på plåten. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min i 175 grader. Njut av nybakat bröd!

 

Recipe in english:

Cold rise bread, about 26 buns

1 package yeast, 50 grams
1 liter lukewarm water
6 cups flour
0,9 cups wheat flour
2-3 tsp salt
2 tbsp honey

1. Dissolve yeast in cold water. Add honey and then the remaining ingredients. Knead the dough but leave it rather loose. Sprinkle some flour on the top. Cover the bowl with plastic wrap and a tea towel. Place it in the fridge overnight (or let rise at room temperature for at least 1 hour).

2. Preheat the oven to 175 degrees. Prepar two trays with floured baking paper. Tip the dough onto a well floured work surface. Without kneading cut it in about 26 pieces. Place the buns very carefully on the tray. Bake in oven for about 15 minutes at 175 degrees. Enjoy freshly baked bread!

 

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINA



Laddar