Annons

Annons


Glutenfri banankaka med salt pekannötkola

For recipe in english, scroll down! Welcome! /Diana @diadonna

Hej 2016 och hej alla läsare!

Jag vet inte om ni fortfarande är lediga eller om ni är tillbaka på jobbet. Oavsett vilket så kommer det en röd dag ganska snart. Vi välkomnar lediga dagar som kommer mitt i veckan. Speciellt när det inte finns en massa som måste göras. Själv har jag någon dag kvar innan jobbet drar igång. Tur är väl det då både min dotter och jag åkt på en rejäl förkylning. Typiskt! Vi lär bli friska precis lagom till skol- och jobbstart.

Annons

För inte så länge sedan gjorde jag ett glutenfritt reportage i tidningen Femina. Några av er hann inte få tag i ett ex och har bett om receptet på den glutenfria banankakan. Som lovat kommer det här! Ett baktips till Trettondedag jul, kanske?

Hoppas ni får en skön vecka!

Diana

glutenfri banankaka diadonna (2)
FOTO: DIANA DONTSOVA

RECEPT:

Banankaka med salt pekannötkola, 1 kaka
3 ägg
1 dl socker
3 bananer
100 gram mjukt smör
2 dl mandelmjöl
½ dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
½ tsk kanel
½ tsk ingefära
en nypa sal

Värm ugnen till 175 grader.
Lägg bakplåtspapper i botten på formen. Smörj pappret och formens kanter ordentligt. Skala och dela en banan på längden. Lägg bananhalvorna i botten.
Vispa ägg och socker poröst. Mosa två bananer och rör ner tillsammans med smöret i äggblandningen. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i smeten. Vispa till en slät smet. Häll snabbt över smeten i den smorda formen. Grädda långt ner i ugnen i ca 50 minuter. Låt kakan svalna helt. Servera kolasåsen bredvid.

Salt kolasås med pekannötter
2 dl rörsocker
75 gram smör
½ dl grädde
1 msk mörk sirap
1 dl hackade pekannötter
flingsalt

Lägg smör och socker i en tjockbottnad kastrull. Blanda och låt de smälta ihop. Häll i grädde och sirap. Låt koka ihop i några minuter. Tillsätt hackade nötter och flingsalt.

RECIPE IN ENGLISH;

Banana bread with salty caramel pecan sauce, 1 bread
3 eggs
80 gr sugar
3 bananas
100 gr soft butter
100 gr almond flour
35 gr coconut flour
1 tbsp psyllium husk
2 tsp baking powder
½ tsp cinnamon
½ tsp ginger
a pinch of salt

Preheat oven to 175 degrees.
Add baking paper in the bottom of the mold. Butter the paper. Peel and split banana lengthwise. Place banana halves in the bottom. Flat side down.
Whisk eggs and sugar light and fluffy. Mash two bananas. Add banana and butter in the egg mixture and stir until combined. Mix all the dry ingredients. Add dry ingredients, mixing just until flour disappears. Pour immideately the batter into the prepared pan. Bake for about 50 minutes. Set aside and let cool in the pan. Remove from pan and serve with caramel sauce.

Salt caramel sauce with pecans
160 gr brown sugar
75 gr butter
50 ml heavy cream
1 tbsp dark syrup
chopped pecans
sea ​​salt

In a heavy-bottomed saucepan, melt butter. Add sugar, heavy cream and syrup. Heat until the sugar dissolves. Increase the heat and bring to a boilng. Boil until the syrup is a deep amber color, about 5 to 6 minutes. Add chopped pecans and salt.

Annat glutenfritt att njuta av!

Mjölfri pannkaka
Glutenfria scones
Semlor på bovetemjöl

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINA



Laddar