Annons
Annons


Annons

Kanelbullar med choklad

Kanelbullar-diadonna-Diana-Dontsova-FeminaKanelbullar-Diana-Dontsova-diadonna-femina-2

Imorgon är det 4 oktober och kanelbullens dag. Vissa dagar i kalendern gillar jag mer än andra och det är just semle– och kanelbulledagen. Dessa är två grymt goda favoriter. Mitt recept är klassiskt men jag väljer att göra tvinnade kanelbullar istället för rullade. Degen delade jag i två för att fylla med olika fyllningar. Den ena med kanel och socker, den andra med choklad, råsocker, vaniljpulver och lite kanel. Här kan du variera dig hur mycket som helst. Jag väljer det som finns i skafferiet och det blev romerska bågar. Det visade sig att romerska bågar passar helt perfekt tillsammans med kanel. Helt klart ett hett tips!

När jag bakar kanelbullar hyvlar jag smöret och strör över socker och kanel. Det blir mindre kladd men väldigt saftiga bullar. Mängden fyllning väljer du själv beroende på hur mycket kanelsmak och sötma du föredrar. Det ska inte snålas, det är min enda måttangivelse. Om jag väljer att baka en sort, väljer jag definitivt den med choklad. Här nedan tipsar jag om 10 olika fyllningar för dig som vill testa:

Hyvlat smör med:
– socker, apelsinskal och hasselnötter
– socker, kanel och kardemumma
– riven mandelmassa, hackad mandel och vaniljpulver eller vaniljsocker
– socker, apelsinskal och blå vallmo
– råsocker, apelsinskal och choklad
– kokos, socker, vaniljpulver eller vaniljsocker
– saffran och socker
– äpple, kanel och råsocker
– råsocker, choklad, kanel och vaniljpulver eller vaniljsocker
– klassisk kanel och socker

Önskar er alla en härlig lördagskväll!

Kram Diana

Kanelbullar diadonna Femina Diana DontsovaKanelbullar choklad diadonna Diana Dontsova FeminaKanelbullar Diana Dontsova femina diadonna
FOTO: DIANA DONTSOVA

Recept : Kanelbullar

Tvinnade kanelsnurror, 40 st:
1 pkt jäst
150 gram smält smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
13-14 dl vetemjöl
1 ägg
2 tsk stött kardemumma

1 ägg till pensling
smält smör
extra socker (samma som i fyllningen)

Fyllning 1:
smör, kanel och socker

Fyllning 2:
smör, råsocker, hackad mjölkchoklad, lite kanel, vaniljpulver

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Smula jästen i bunke och häll lite av degvätskan över jästen så den löses upp. Häll i resten och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda degen. Har du en bakmaskin räcker 5 minuter men för hand behövs det 10 minuter för att få en bra elasticitet. Låt degen jäsa i bunken i minst 45 minuter.

Dela degen i två delar. Kavla till i en rektangulär form, max 1 cm tjock. Lägg på hyvlat smör över hela och strö över ordentligt med socker och kanel. Vik degen två gånger, dvs. en gång uppifrån och likadant nerifrån. Kavla några gånger för att få ut luftbubblor. Skär remsor ca 2 cm breda. Tvinna remsorna samtidigt som du snurrar ihop dem till en knut. Lägg kanelsnurrorna på en plåt med bakplåtspapper. Jäs i 30 min under en bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter, 225 grader. Smält smör och pensla bullarna efter gräddning. Strö socker över. Låt svalna på galler under bakduk.

 

Recipe: Swedish cinnamon buns

Twisted cinnamon buns, 40 pcs:
1 yeast, 50 gram
150 grams of melted butter
2.1 cup milk
0.6 cup sugar
1/2 teaspoon salt
5.5 cups flour
1 egg
2 tsp cardamom

1 egg for brushing
melted butter
sugar (for the filling)

Filling 1:
butter, cinnamon and sugar

Filling 2:
butter, sugar, chopped milk chocolate, cinnamon, vanilla powder

Melt the butter in a saucepan. Add the the milk. Heat to 37 degrees. Crumble the yeast in a large bowl. Pour some of the milk liquid and stir til the yeast dissolves. Pour in the rest of the milk. Mix the flour, salt, sugar and cardamom. Pour the wet ingredients. Mix until you have a dough.  Knead it for about 5 minutes on a floured table surface. Let the dough rise in the bowl under a towel for at least 45 minutes.

Cut the dough in half. Roll to a rectangular shape, 1/2 cm thick. Cut the butter into slices, use a cheese slicer. Add the butter all over and sprinkle with sugar and cinnamon. Fold the dough twice. Roll a few times with a rolling pin to get rid of air bubbles. Cut strips about 2 cm wide. Twist the strips while you spin them together into a knot. Put them on a baking sheet. Let rise under a towel for 30 minutes.

Preheat the oven to 225°C. Brush with beaten egg and bake in the oven for about 8 minutes. Melt butter and brush the buns after baking. Sprinkle the sugar. 

LÄS OCKSÅ

Annons






Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINA