Annons

Annons


Paj med rödlök och ärtor

Hej!

En vegopaj med ost, rödlök och ärtor blir det en Meat free måndag som denna. Min variant är en öppen lökpaj som även kallas för galette. De är smidiga att göra eftersom det inte krävs någon pajform och du väljer själv hur stora galetter du vill göra. Helt perfekt att kunna anpassa dem efter resten som finns på menyn.

Annons

Jag gjorde två halvstora galetter till lunch och serverade en sallad till. Hade jag haft dem till en buffé hade jag gjort 4 st mindre eller kanske en stor. Receptet ändras inte utan följ det som står och fördela fyllningen mellan pajen.

Att kunna förbereda mat är eftertraktat. Dessa pajer kan du frysa in och grädda direkt från frysen samma dag som du ska servera dem. Hur smidigt som helst!


FOTO: DIANA DONTSOVA

Andra galetter:

Tomat- och fetaost galette
Galette med karamelliserade lök och chevre
Glutenfri pannkaksgalette med chevre och ruccola

 

Visst är det vackert med örten oxalis? Igår gjorde jag ett matstylingsinlägg dvs. del 9 om just oxalis. Kika där om du vill ha tips på hur du kan dekorera med örten.

Önskar er alla en härlig måndag!

Kram Diana

 

RECEPT

Paj med rödlök och ärtor

Pajdeg: (två mellanstora som på bilden alternativt 1 stor)
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten
en nypa salt

Fyllning (fördelas på två pajer):
1 stor rödlök
ca 120 g riven lagrad ost
6 msk smaksatt färskost (jag hade jalapeno)

Vinegrette:
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
svartpeppar

Topping:
3-4 dl gröna ärtor
salladsblad
oxalis
vinegrette
flingsalt

Skär smöret i små kuber. Nyp ihop smör och mjöl. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en deg. Dela degen i två lika stora delar. Rulla till en boll. Kavla ut varje degen på två mjölade bakplåtspapper.

Bre färskost över hela degen, ända ut i kanten. Strö riven ost över. Placera skivad rödlök i mitten. Vik över kanterna med hjälp av bakplåtspapperet. Tryck till kanterna med fingrarna. Ställ i frysen i ca 45 minuter eller längre.
Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajen direkt från frysen. Ställ plåten i mitten av ugnen i 25-30 minuter eller tills den fått färg.

Blanda under tiden vinägretten och ställ åt sidan. Koka upp ärtorna efter beskrivningen på förpackningen. Ta ut den färdiggräddade pajen och toppa med kokta ärtor. Ringla vinegrette över och avsluta med sallad, flingsalt och oxalis. Servera!

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINA



Laddar