Annons

Annons


Semlans hemliga ingrediens – stjärnkockens tips

Hej!

Snart är det dags för den underbara semlan eller fastlagsbullen. Något av det godaste som finns och den kan du njuta av idag, imorgon eller vänta till fettisdagen 28 februari. Stjärnkocken Alexander Sjögren, svensk representant i Året Bocuse d´Or (kock VM) delar med sig av sin hemliga ingrediens. Det är en klassisk semla med en hetvägg som spetsas med en hemlig ingrediens, whiskey!

Annons

-Även stinget av bittermandel och kardemumma är smaker som gifter sig väldigt fint till den whiskeyn, säger Alexander Sjögren.

Receptet hittar du här nedan!

semla recept fettisdagen fastlagsbulle Alexander sjogren

Vill du baka en glutenfri semla finns recept här!

RECEPT

Alexanders Sjögrens hetvägg
Whiskey & Kardemummamjölk: 4 portioner
2 dl lantmjölk
2 msk Tullamore D.E.W.
1 ½ msk farinsocker
1 krm mald kardemumma

Koka upp mjölken med socker och kardemumma, tillsätt whiskey och vispa upp ett härligt skum. Placera de färdigmonterade semlorna var och en för sig i djupa tallrikar och häll upp mjölken runt semlorna.

Alexanders semla, 12-20 stycken semlor

Till degen:
2 dl mjölk
7 dl vetemjöl
25 g jäst
1 st ägg
½ tsk salt
1 msk kardemumma
80 g smör (normalsaltat)
1 dl strösocker

Till fyllning:
500 g mandelmassa
1 dl mald mandel
½ dl hackad mandel
1 droppe bittermandelolja
1 msk kardemumma
2 msk vaniljsocker
½ dl florsocker
1½ dl mjölk
3 dl lättvispad grädde till topping.

Gör så här:
Fördeg:
Smula jästen. Värm upp mjölken fingervarmt.
Blanda mjölken med jästen och hälften av vetemjölet och kör i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg. Låt vila i 20 min.

Resten av degen:
Blanda resterande ingredienser med fördegen och kör någon minut på låg hastighet, sedan lite snabbare i ca 5 minuter. Degen ska bli glansig och fin.
Dela degen i 12-20 bitar beroende på om det önskas stora semlor eller lite mindre. Runda bullarna med händerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa till dubbel storlek under duk i cirka 1,5 timme.
Värm ugnen till 250 grader, sätt in bullarna och sänk till 200 grader. Grädda i cirka 6-8 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg.

Fyllning:
Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa. Blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning.

Montering:
Skär av toppen på bullarna. Pressa lätt på snittytan i bullen för att bilda en liten urskålning för fyllningen. Lägg på önskad mängd av mandelfyllningen och spritsa på grädde. Lägg på locket igen och pudra på florsocker.

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINA



Laddar