Annons

Annons


Sticky buns – recept

Hej!

Idag är det Kanelbullens dag och det firar jag mer än gärna med en sticky bun eller två. En kanelbulle fast upp-och-ner-vänd med salt karamell och pekannötter. Det är lika gott som det låter! Att äta en sån här är värd varenda tugga och lite till. Dessa tycker jag absolut att du ska prova antingen idag eller till helgen.

Annons

Skillnaden från att baka vanliga bullar är att du behöver göra en karamellsås och ha nötter i botten. Sen är det bara att lägga kanelbullar ovanpå såsen, jäsa och grädda. När bullarna har svalnat, vänder du på plåten och vips blir du allas favorit. Botten är kladdig men bullen är genomgräddad och fluffig. En magisk kombination!

kanelbullar receot sticky buns

Jag använde en hel jäst vilket ger uppåt 38 bullar. Hälften fick bli klassiska snäckor och resten gjorde jag till sticky buns. För att lättare kunna vända på plåten lägger jag 9 st bullar i en mindre form (25 x 25 cm). Mina mindre silverplåtar har jag inhandlat hos Leilas Generalstore. Där finns även bra pajformar med avtagbara kanter som jag verkligen sliter med hälsan.

saftiga kanelbullar sticky buns
FOTO: DIANA DONTSOVA

Fram med bunken och dra igång ett bak. Ett härligt sätt att släppa både jobb och andra måsten.

Happy Kanelbulle dag!

Diana

 

RECEPT:

Sticky buns:

Kanelbullar 36 st:
1 pkt jäst (50 gram)
150 gram smält smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl socker
13-14 dl vetemjöl
1 ägg
2 tsk stött kardemumma
en nypa salt

Fyllning:
200 gr rumstempererat smör
3 msk kanel
1 dl socker

1 ägg till pensling

Salt karamell: (räcker till 9 bullar)
75 gram smör
1 dl rörsocker
1 msk ljus sirap
1 msk vispgrädde
flingsalt

50 gram pekannötter

Gör så här:
Degen: Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Smula jästen i bunke och häll lite av degvätskan över jästen så den löses upp. Häll i resten av mjölken och rör om. Tillsätt socker, kardemumma, salt och ägg. Rör om. Tillsätt sedan mjölet, lite åt gången och knåda. Har du en bakmaskin räcker 5 minuter men för hand behövs det 10 minuter för att få en bra elasticitet. Låt degen jäsa i bunken i ca 1 timme.

Karamellsåsen: Smält smör i en kastrull. Tillsätt socker och sirap. Koka tills sockret smält. Häll i grädde och koka upp. Dra kastrullen åt sidan och salta med flingsalt. Lägg bakplåtspapper i plåten eller formen. (Jag hade en mindre form, 25 x 25 cm). Krossa nötterna och lägg ovanpå bakplåtspapperet. Häll över karamellsåsen.

Utbakning: Dela degen i två delar. Kavla till i en rektangulär form, max 1 cm tjock. Blanda fyllningen och bre över degen (eller lägg på hyvlat smör över hela och strö över ordentligt med socker och kanel). Rulla ihop till en rulle. Skär rullen i ca 18 delar. Placera 9 st bullar ovanpå karamellsåsen med lite mellanrum mellan varje bulle. Jäs i ca 30 min under en bakduk.

Gräddning: Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter, 200 grader. Låt svalna innan du vänder på plåten. Skulle någon karamell ligga kvar på bakplåtspapperet, skrapar du över det på bullarna. (Om det händer handlar mest om vilket bakplåtspapper du använder. Jag väljer alltid bakplåtspapper med struktur av märket Toppits.)

Njut av en härlig sticky kanelbulle!

 

RECIPE IN ENGLISH:

This recipe gives you about 38 buns. I make classic cinnamon buns from half the dough and the rest I turn into sticky buns. To make sticky buns you have to turn the tray up side down after baking. That is why I use a smaller tray to do the turning over part smooth and simple. I always make 9 sticky buns in one tray.  

Sticky cinnamon buns

Cinnamon buns, 38 pcs:
1 yeast, 50 gram
150 gr melted butter
500 ml milk
120 gr sugar
1/2 tsp salt
about 800 gr flour
1 egg
2 tsp cardamom

1 egg for brushing

Filling:
200 gr soft butter
3 tbs cinnamon
80 gr sugar

Salted caramel sauce, for 9 buns:
75 gr butter
80 gr brown sugar
1 tbs syrup
1 tbs heavy cream
salt flakes

50 gr pecans

Preparation:
Dough: Melt the butter in a saucepan. Add the the milk. Heat to 37 degrees. Crumble the yeast in a large bowl. Pour some of the milk liquid and stir until the yeast dissolves. Pour in the rest of the milk. Mix the salt, sugar, egg and cardamom. Add the flour. Mix until you have a dough. Knead it for about 5 minutes on a floured table surface. Let the dough rise in the bowl under a towel for at least 1 hour.

Caramel sauce: Meanwhile make the caramel. Melt the butter in a saucepan. Add sugar and syrup. Bring to boil and keep stiring. Let simmer until sugar resolves. Pour in the cream and bring to boil again. Remove from heat and add salt flakes. Place a baking sheet on a baking tray. Add crushed pecan and salty caramel sauce.

Buns: Cut the dough in half. Roll each half to a rectangular shape, 1/2 cm thick. Mix the filling, butter, sugar and cinnamon. Roll the dough. Cut into 18 pieces. Place 9 buns on top of the caramel sauce. Make sure there is a gap between them. Let rise under a towel for 30 minutes. Preheat the oven to 200°C. Brush with beaten egg and bake in the oven for about 12 minutes.

Let cool before you flip the tray and remove the baking sheet. Serve!

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINA



Laddar