Annons

Annons


Tre såser till kräftor!

Hej!

Idag är det min födelsedag! Min familj och jag tjuvstartade redan igår med en kräftskiva. God mat är det bästa sättet att fira sin födelsedag. Vanligtvis brukar paj serveras till kräftor men jag valde andra tillbehör som mättar och tre såser. Rättare sagt en chiliaioli, en örtyoghurt och ett rödvinssmör. Efter kräftorna är såserna viktigast om du frågar mig. Dessa kan förberedas i förväg vilket underlättade enormt.

Annons

Jag rekommenderar er verkligen att prova smöret, riktigt gott till bröd eller knäcke. Kräftor å andra sidan blir mycket godare om de ligger i en egengjord saltlag för att få en god smak. Jag lät mina ligga i 2 dygn. I slutändan var det bara lite kvar att fixa som kokt potatis, grillad majs, avokado och bröd. Bra bjudmat helt enkelt!

tillbehor saser kraftor kraftskiva receptIMG_6112-2tillbehor saser kraftor kraftskiva receptIMG_6083

Serveringstips!

  • Lägg antingen en vaxduk eller plastpåsar på bordet (som skydd.)
  • Täck med flera lager av gamla tidningar.
  • Placera kräftorna i mitten direkt på tidningarna. (På så sätt når alla gäster maten.)
  • Använd krondillen från lagen som dekoration.
  • Fördela tillbehören som avokado, majs, potatis och bröd.
  • Dra några varv med pepparkvarnen på potatisen.
  • Häll såserna i flera mindre skålar och placera ut dem. (Tre såser i sex miniskålar.)
  • Dela några lime. Pressa över avokadohalvorna och lägg resten av limen ovanpå kräftorna.
  • Lägg ut extra chili för den som gillar hetta. (Ett vanligt fenomen på Balkan.)

kraftskiva kraftor recept tillbehor saserIMG_6016
Chiliaioli

rodvinssmor recept majskolv kraftor crostini
Rödvinssmör

ortsas ortyoghurt dippsas kall sas
Örtyoghurt

tillbehor saser kraftor kraftskiva receptIMG_6121
FOTO: DIANA DONTSOVA

Vad som händer idag vet jag inte men vi är påväg någonstans. Självklart berättar jag för er senare…

Önskar er alla en härlig fredag!

Kram Diana

 

RECEPT

Saltlag (klicka på länken)

Grillad avokado
3 avokado
olivolja
lime
chilipulver
flingsalt

Dela avokadon och ta bort kärnan. Behåll skalet på. Pensla med olivolja och grilla antingen på grill eller grillpanna i några minuter. Skalsidan av avokadon ska inte grillas. Pressa lime över. Avsluta med att strö lite chilipulver och salt.

Chiliaioli
2 äggulor
3 vitlöksklyftor
2 dl rapsolja
1/2 lime
1 röd chili
salt

Börja med finhacka chilin. Plocka bort fröna för en mildare smak. Separera äggen och lägg äggulorna i en bunke. Pressa ner vitlöken. Mixa med en stavmixer i några sekunder. Häll i oljan men först droppvis och sedan i en stråle. Mixa hela tiden tills aiolin tjocknat. Rör ner chilin (spara lite till dekoration) och pressa i lime. Smaka av med salt. Dekorera med hackad chili.

Rödvinssmör
200 gr smör (recept på eget smör)
1 3/4 dl rödvin
1 bananschalottenlök
en kvist rosmarin (går att utesluta)
1 1/2 tsk flingsalt
peppar

Finhacka löken och lägg i en kastrull. Bryn löken i en klick smör tills den mjuknat. Häll i rödvinet och lägg en kvist rosmarin.  Låt vinet koka in i löken. Vinet ska nästintill koka bort. Plocka bort rosmarinkvisten och låt löken svalna ordentligt. Vispa rumstempererat smör och flingsalt. Tillsätt löken och vispa igen. Servera direkt eller ställ i kylen. Ta ut smöret ur kylen en stund före servering.

Örtyoghurt
2 dl tjock yoghurt
1 dl hackade örter (persilja, mynta, oregano)
1 liten hackad schalottenlök
1/2 msk honung
några droppar vitvinsvinäger
salt
peppar

Blanda alla ingredienser i en skål. Låt stå i kylen fram tills den ska serveras. Gör den gärna en stund innan för extra örtsmak.

 

RECIPE IN ENGLISH:

Red wine butter:
200 gr butter 
175 ml red wine
1 charlotte onion 
a sprig of fresh rosemary (optional)
1,5 tsp sea salt
pepper

Put the butter in a bowl and place i room temperature while you continue with the onion and wine. 

Heat a knob of butter in a sauce pan. Add the fine chopped onion, then gently fry until soft, but not colored. Add wine and rosemary, then simmer uncovered until wine absorbed. Remove the rosemary. Set the onion aside and let cool.

Whisk the butter in the bowl. Add the fried onion, whisk again. Season with salt. Done! Keep the butter in the fridge but take it out 10 minutes before serving. (It tastes even better the day after!)

Chili aioli:
2 egg yolks
3 garlic cloves, finely minced
200 ml rapseed oil 
1/2 lime
1 red chili
salt

Place yolks and pressed garlic in a bowl. Mix with a hand mixer or a food processor. Now slowly pour in drops of oil while mixing. Keep mixing until aioli forms. Pour the rest of the oil slowly and keep the mixer going, until combined. Add chopped chili, salt and lime. Mix with a spoon. Decorate with chili on top. Serve! 

Herb yogurt sauce:
0,8 cup of thick yogurt
0,4 chopped fresh herbs (parsley, mint, oregano)
1 small charlotte onion
0,5 tbs honey
a few drops of white vinegar 
salt
pepper

Combine all the ingredients in a bowl. Season with salt. Place in fridge. Serve it cold! 

LÄS OCKSÅ


2 kommentarer

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINA



Laddar