Annons

Annons


AIOLI – två recept, med och utan ägg!

Hej!

Om ni har ätit falafel vet ni redan hur god den libanesiska vitlökskrämen är. Den smakar som aioli fast mycket fluffigare. Anledningen är att den görs på äggvita istället för äggula. Jag har testat att mixa ihop en vitlökskräm på två olika sätt. Det ena receptet är en vegansk variant gjord på kikärtsspad medan den andra krämen är gjord på äggvitor. Många gör veganska maränger på kikärtsspad och då slog det mig att testa i en libanesisk vitlökskräm. Det gick hur bra som helst!

Annons

vegan aioli recept vegansk aggfri

Det bästa med libanesisk vitlökskräm är att den sällan skär sig, oavsett om du har ägg i eller ej. Använd en stavmixer och häll i oljan långsamt. Först när all olja är i börjar den att tjockna. Den är så enkel att slå ihop att du inte kan misslyckas. Vill du smaksätta den kan du riva i lite lime eller hackad chili.

libanesisk vitlokskram aioli recept
FOTO: DIANA DONTSOVA

En aioli är perfekt att servera till klyftpotatis, sötpotatis pommes eller varför inte till en sallad. Själv älskar jag att äta den med surdegsbröd och rostad paprika.

Önskar er alla en härlig vecka!

Kram Diana

 

RECEPT

Libanesisk vitlökskräm, aioli:
1 vitlöksklyfta
1 tsk vitvinsvinäger
2 äggvitor
2 1/2 dl rapsolja (ej kallpressad)
1/2 tsk salt

Skala vitlöken och hacka den grovt. Lägg i en bunke tillsammans med vitvinsvinäger och äggvitor. Mixa med en stavmixer tills det blir ett skum. Salta skummet. Häll sedan långsamt i rapsoljan samtidigt som du mixar. När krämen har en fluffig konsistens är den färdig att serveras! 

Vegansk och äggfri libanesisk vitlökskräm, aioli
1 vitlöksklyfta
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 dl kikärtsspad
2 1/2 dl rapsolja (ej kallpressad)
1/2 tsk salt

Skala vitlöken och hacka den grovt. Lägg i en bunke tillsammans med vitvinsvinäger och kikärtsspad. Mixa med en stavmixer tills det blir ett skum. Salta skummet. Häll sedan långsamt i rapsoljan samtidigt som du mixar. När krämen har en fluffig konsistens är den färdig att serveras! 

LÄS OCKSÅ


2 kommentarer

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar