Annons

Annons


Eget hemmagjort smör

God morgon!

Har du provat att göra eget smör? Inte? Då är det dags! Det går en trend i att kärna smör och jag förstår verkligen varför. Eget hemmagjort smör är gott och himla roligt att göra. Dessutom är det inte särskilt svårt. Ändå blir gästerna väldigt imponerade av det lilla jobb man lagt ner.

Annons

Eget smör diadonna Diana Dontsova (3)

Det jag gillar är att smöret går att smaksätta precis som man vill. Det enda som behövs är grädde och sedan bestämmer du själv vilken smaksättning du vill ha. That’s it. Smöret är perfekt att ha som tillbehör till ostbrickan eller till fröknäcken. Recept på dessa knäcken har du i ett tidigare inlägg. (Klicka på länken, dvs. ordet fröknäcken så kommer du till receptet).

Frökex Fröknäcke Glöggmingel

Tänk på att ta ut smöret i god tid före servering. Det blir nämligen hårdare än det du köper i affären. Förvara i kylen så håller det i några dagar om du behåller det själv. Annars kan du lägga det i en snygg glasburk med en etikett på. Då får du en väldigt uppskattad ge-bort-present. Det är inte svårt att kärna smör, jag lovar.

Eget smör Diadonna Diana Dontsova (2)

När du gör eget fröknäcke väljer du själv vilken form du vill ha dem i. Skär innan det är färdiggräddat och frasigt. Jag brukar göra det efter halva gräddningstiden. Sen är det bara att knäcka loss och servera.

eget smör Diana Dontsova diadonna-2
FOTO: DIANA DONTSOVA

Smaksätt ditt smör med kryddor eller ost. Eller varför inte göra ett saffranssmör? Här nedan har du tips på andra smaksättningar.

Smaksätt ditt smör med:
Olivolja och havssalt
Lime och chili
Riven parmesan
Torkad lavendel
Dragon och svartpeppar

Önskar er alla en härlig Fjärde Advent!

Kram Diana

 

Recept:
Hemmagjort smör, citronsmör:
5 dl grädde, 40 %
Rivet skal från 1 citron
Flingsalt

Vispa grädden i en bunke i ca 10-15 min. Först blir grädden tjock och grynig. Tillsätt salt och fortsätt att vispa tills du ser att det börjar vattna sig. Vispa någon minut tills den blir ännu grynigare. Lägg över allt i en kökshandduk och krama ur vattnet. Det som är kvar i handduken är ditt smör. Skölj det i vatten och krama ur ännu en gång. Smaksätt  med citronskal och lite extra salt. Lägg över i en snygg glasburk och förvara i kyl.

RECIPE IN ENGLISH

Homemade butter, lemon butter:
500 ml heavy cream, 40%
Zest of 1 lemon
salt flakes

Whisk the cream in a bowl for about 10-15 minutes. First it will become thick. Add salt and continue to whisk until it starts watering. Beat until it becomes grainy. Place the butter in a tea towel and squeeze out the water. What is left in the towel is your butter. Rinse it in water and squeeze again. Season with lemon zest and extra salt. Keep in refrigerator.

 

 

 

LÄS OCKSÅ


5 kommentarer

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar