Diana ”Diadonna” Dontsova
Med stor passion lagar Diana mat som passar alla. Här hittar du recept, de senaste trenderna till köket och tips på hur du serverar maten. Hon är matkreatören med sinne för styling och foto. Diana är vinnare av Stora matbloggspriset 2017 och vann Matbloggspriset för Bästa Foto 2016.
Annons

Saftiga lussekatter och lussebullar

Om du tänker baka i helgen kommer här recept på väldigt saftiga och fluffiga lussekatter. Följ receptet och du kommer njuta av riktigt goda bullar. Mitt tips är att ha koll på lussekatterna under gräddning. Den vanligaste anledning till att de blir torra är nämligen att de gräddas för länge. Ta hellre ut bullarna en minut för tidigt, lägg en kökshandduk ovanpå och låt svalna. Jag lovar att bullarna blir väldigt fluffiga och saftiga. Jag föredrar ljust gräddade lussekatter.

Annons

Med eller utan russin?
En annan intressant diskussion är den om russinen. Jag skippar dem helt eftersom alla plockar bort dem. Det är liksom ingen som vill ha russin i sin lussekatt längre. Iallafall inte i min familj. Jag penslar mina lussekatter med ägg och några droppar vatten, sen toppar jag med:

Annons
  • hackad mandel
  • hackad vit choklad
  • pärlsocker
  • blå vallmo

Om du vill baka saffransbullar med smarrig fyllning, klicka då på länken här nedan!

Annons

RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA

RECEPT

Lussekatter, ca 34 st
175 gram smör
5 dl mjölk
1 jäst
2 påsar saffran, 1 gram
1 ägg
2 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
14-15 dl vetemjöl

ägg + några droppar vatten till pensling
dekorera med pärlsocker, blå vallmo, hackad mandel, hackad vit choklad eller russin

Beredning:
1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader.
2. Dela jästen i en stor bunke. Häll i mjölkblandningen lite i taget och lös upp jästen.
3. Stöt saffranet med strösocker i en mortel. Blanda i saffranet i mjölkblandningen.
4. Tillsätt socker, salt och ägg. Blanda.
5. Tillsätt mjölet, lite åt gången. Arbeta ihop till en deg och låt knåda i 5 minuter i en hushållsmaskin, och 10 minuter för hand. Jäs degen bunken under plastfolie och en kökshandduk i 40 minuter.
6. Lägg upp den jästa degen på ett bakbord och forma till lussekatter. Lägg över på en plåt med smörpapper. Låt jäsa under en bakhandduk i ca 1-2 timmar eller till dubbel storlek.
7. Vispa upp ett ägg med några droppar vatten. Pensla lussekatterna. Dekorera om du vill med antingen russin, blå vallmo, hackad mandel, hackad vit choklad eller pärlsocker. Grädda i 220 grader i ca 6-8 minuter (alla ugnar fungerar olika så ha koll). Låt svalna och sen är det bara att njuta!

Annons

 

Dela på:
Annons
Laddar
https://bydiadonna.femina.se/fisk-och-skaldjur/stekt-stromming-med-potatismos/