Annons

Annons


Resetips – Korsika, en fantastisk ö

Hej!

Har du bestämt vad du ska göra i sommar? Om inte, så kommer här ett resetips för dig som gillar Frankrike och Italien. Korsika, en underbar ö i Medelhavet. Ön tillhör Frankrike men är en rejäl mix av båda länderna.  Känslan av Italien är stark och du blir ständigt påmind genom lufttorkade skinkor, olivoljor och den rustika maten. Det är inte konstigt i och för sig med tanke på att Korsika tillhörde Genua fram till 1700-talet. Därefter kom ön att bli en del av Frankrike och idag talas där både franska och korsikanska.

Annons

Tillsammans med andra mat- och vinintresserade åkte jag till norra delen av ön, till staden Bastia. Där finns en skön blandning av historia, mat, shopping, restauranger och en väldigt vacker hamn. För att njuta av Bastia behöver du ingen plan utan det går snabbt att förälska sig i staden. Mitt resesällskap och jag promenerade runt för att upptäcka Bastia som består av trånga gator och gränder. Både innanför och utanför den historiska fästningen finns det platser som får en att stanna upp. Fästningen har gett staden dess namn. Två stopp du bör göra är vid hamnen och den inhemska marknaden.

Vi bodde på Hotel des Gouverneurs som har utsikt över hamnen. Att sitta på terrassen med en kaffe eller ett glas vin räcker för att man ska bli såld. Så vackert är det! Den här utsikten hade jag varje morgon. Kolla in!

Här har jag precis gått ut genom hotellets entré och möter en av de anställda som hämtat baguetter till lunchen. Det är vad jag kallar fotomoment!

 

Första dagen hade lokala producenter samlats för att berätta om sina produkter. Vi fick smaka på vin, ost, choklad, lufttorkad skinka och annat smått och gott.

Ett av de viner jag fastnade för var Orenga de Gaffory vars vingård vi besökte dagen efter.

En annan stor hit bland de flesta av oss var Mattei, Korsikas motsvarighet till Aperol Spritz. Ihop med bubbel och is blev det en mycket läskande sommardrink.

O Má Gourmandises var på plats och bjöd på sina delikatesser.

Europas bästa olivolja 2016 har sin odling just utanför Bastia. Här fick vi testa uppåt 7 sorter och utan att veta vilken av dessa som hade vunnit valde jag att köpa med mig just den flaskan. Moulin Oltremonti heter olivodlingen vi besökte.

Ett mindre torg innanför fästningen.

  

Något som återkom i många bakverk var kastanjemjöl.

Vad du än gör, missa inte att gå till marknaden. Den är inte stor men det är en njutning av se när lokalbefolkningen ger sig ut och handlar. Här hittar du allt från skinka, ost och grönsaker.

Det här är min favoritbild från resan. En detalj på en byggnad i centrum där den äldre kvinnan sitter i fönstret och följer vad som sker utanför. Väldigt vackert!

Längs med hamnen finns en del restauranger som serverar god mat. Utsikten är underbar vilket gör att maten blir så där extra god. Något jag rekommenderar!

 

Mitt resesällskap var Terese från FoodfolderGastromand.dk, Arto Koskelo, Bord for to, Ellen Dekker, Goethe Olthuis, Paul Howard och Barbara Fischer.

Vi tog oss till vinodlingen Domain Lorenga de Gaffory. Där fick vi se deras odlingar samtidigt som de visade oss var vinet görs. Självklart skulle vi ha ännu en vinprovning.

FOTO: DIANA DONTSOVA

Imorgon är det dags för nästa resa och då åker jag till Parma, Italien. På Instagram @diadonna kan du följa med mig till tomat- och basilikafälten.

Vi ses!
Kram Diana

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar