Annons

Annons


Recept på BUREK- en fetaostpaj från Balkan

burek filodeg maznik balkanmat fetaost (2)burek filodeg maznik balkanmat fetaost (4)burek filodeg maznik balkanmat fetaost burek filodeg maznik balkanmat fetaost (5)
Foto: Diana Dontsova

Igår bakade jag burek med egen filodeg. Burek är en frasig fetaostpaj som är vanlig på Balkan. Den säljs överallt och serveras traditionellt med kall yoghurt. Lika god varje gång! Pajen har många namn och ännu fler tillagningssätt. Åker du till Turkiet heter den börek, i Bosnien kallas den för sirnica och i Makedonien för maznik om den är snurrad som här ovan. De vanligaste fyllningarna är fetaost, köttfärs och feta/spenat. När min familj och jag är på Balkan äter vi gärna burek till frukost. Den som går upp först får springa över gatan och köpa hem till resten. Det brukar vara jag. Varje morgon.

Annons

Att baka egen filodeg kräver en särskild teknik och är lite av ett hantverk. Något jag gärna vill ska gå i arv. Jag har sett min farmor göra det tusen gånger och som barn tyckte jag det var lika spännande varje gång. När den speciella duken kom fram, visste vi att det skulle serveras något riktigt gott den dagen. Men det fanns en regel! Vi fick inte röra degen eller komma i närheten. Den var helig och framförallt supertunn, nästan genomskinlig. Det gäller nämligen att dra i degens kanter tills den blir så tunn att den nästan spricker. Nu bakar jag burek själv men kan erkänna att det krävdes några misslyckanden innan jag fick till det. Anledningen till detta har varit att jag tyckt degen varit lagom tunn alldeles för tidigt. Mitt tips! När du tycker den är lagom tunn, ja då har du kommit halvvägs.

Givetvis kan burek göras på filodeg som säljs i butik. Det blir inte riktigt detsamma men garanterat gott det med. Det trista med färdig filodeg är att du går miste om att baka på det här sättet. Jag kan lova att det är roligt och lite av en stolthet när den serveras.

Lycka till!
Kram Diana

PS: Min dotter och jag gjorde en liten testfilm med mobilen. Där kan du se alla moment i hur man bakar en burek. Jag lägger ut den ikväll på min facebook By Diadonna. Klicka här för att komma dit!  

Tips om du gör burek på färdig filodeg:

– Varje filodegsblad ska penslas med olja.
– Förvara degbladen under en fuktig duk så de inte torkar medan du penslar resten med olja.
– Gör en burek där du varvar fyllning och filodeg på höjden istället för att göra en snurra. Typ som en lasagne.
– Doppa det översta lagret filodeg i filmjölk innan det läggs på. Då bränns de inte lika lätt.

 

Recept

Burek med feta, 4 portioner

Fyller nästan en liten pajform. För en stor pajform gör 1 1/2 sats.
ca 7 dl vetemjöl
2,5 dl ljummet vatten
(2 msk rapsolja) Med olja är degen lättare att dra ut. Jag upplever den lite krispigare utan olja i degen.
2 tsk salt

För pensling:
extra rapsolja
smält smör

Fyllning:
ca 300 gram fetaost
1 dl keso
1 ägg

 

1. Blanda vatten, salt och olja, Tillsätt lite mjöl åt gången tills du får ihop en deg. Knåda degen i några minuter. Dela degen i två delar. Platta ut med handen och lägg i en pajform.

2. Häll några matskedar rapsolja över, snåla inte. Täck formen noga med plastfolie och låt vila i 15 minuter.

3. Ta fram en ren duk (en gammal som du sen använder till endast detta) och lägg ut den på ett bord. Kavla ut degen till storleken av en pizza.

4. Nu börjar det roliga. Det är dags att dra i degens alla kanter. Dra försiktigt i kanterna och gå runt om. Det ska dras många gånger och du får gå många varv. Degen ska helst inte spricka men gör den det är det helt ok. Upprepa detta till du har en stor och tunn deg. Samma sak med deg nr 2. 

5. Om du får en lite tjock yttre kant på degen går den lätt att skära bort. Jag brukar göra det för att slippa att få en degig burek.

6. Skvätt eller ringla lite olja över den tunna degen. Klicka ut fyllningen över hela.

7. Tricket är att rulla degen med hjälp av duken. Lyft dukens ena sida. Lyft så att degen börjar rullas ihop och gör det till du får en superlång tjock cigarrformad rulle. Sen formar du den till en snurr eller snäcka. Det viktigaste av allt är inte trycka ihop degen alls utan behålla den fluffiga. Det är nämligen det som gör pajen krispig. Du kan göra två mindre snurror eller göra en större. För en större börjar du göra en snurra med första degen. Sen bygger du på den med andra degrullen. 

8. Häll olja i botten på samma pajform den vilade i. Lägg försiktigt över pajen och pensla den med smält smör och lite olja som du blandar i en skål.

9. Grädda längst ner i ugnen, i 225 grader i ca 35 minuter eller tills den har en gyllene färg.

10. Servera med yoghurt!

 

 In english:

Burek with feta, 4 port
Makes one small pie form. For a large pie dish, make one and a half batch.

about 380 grams of purpose flour
250 ml lukewarm water
(2 tbsp rapseed oil) the poil makes the dough is easier to strech. I find it a little crispier without oil in the dough.
2 tsp salt

For brushing:
rapseed oil
melted butter

filling:
about 300 grams feta cheese
1 cup of cottage cheese
1 egg

I show you how to make burek on my Facebook later today. I will post a testmovie that my little daughter made.
Click here to see my facebook:  Diadonna on faceboook!

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar