Annons

Annons


Rhodos – tips på dolda platser!

 

Hej!

Nu har vi äntligen bokat resa till Rhodos. Min familj och jag reser ofta till Rhodos eftersom barnens farfar bor där. Vi älskar både maten, värmen och havet! Är det någon av er som planera åka till Rhodos i sommar? Om ja, så har jag grymma tips på ställen du kan besöka. De kända turistplatserna hittar du till utan att bli guidad men hit hittar inte alla. Speciellt inte turister från de nordiska länderna. Även om Rhodos är känt för många svenskar finns det fortfarande platser att upptäcka.

  1. Rhodos stad

rhodos stad bad utflyktrhodos 1 604rhodos 1 356

Annons

För dig som vill shoppa eller gå på restauranger finns den medeltida gamla staden där huvudgatan Sokrátous är kantad av en mängd butiker.  Här trängs turister dag som kväll och det säljs keramik, pälsar, smycken, hantverk, skor och mycket annat. I gamla staden hittar du också bagerier och konditorier som serverar bakelser för sötsugna och filodegspajer med fetaost, spenat och köttfärs för den som är mer sugen på något matigt. Det finns även den nya staden med ännu mer butiker, restaurangen och caféer.

 

2. Restaurang Amithita

rhodos resa tips utflyktrhodos 2 190

Vi väljer ofta att bege oss ut på ön och de folktomma stränderna. Längs med snirkliga bergsvägar tar vi oss genom pittoreska småbyar för att slutligen landa på någon trevlig taverna med havsutsikt på den blåsiga västkusten. En taverna vi alltid åker till är restaurangen Amithita.  Anledningen till detta är att det serveras god mat och att utsikten är fantastisk eftersom den ligger 30 meter upp på klipporna alldeles intill havet. Den ligger på vägen mellan hamnen Kamiros Skala och byn Kritinia. Nedanför restaurangen har det anlagts en mindre badplats för middagsgäster som vill svalka sig i vattnet innan eller efter maten. Du väljer själv om du vill hoppa från klipporna eller gå ner i vattnet från stranden. Salladen är gjord på lokalproducerade råvaror som odlats i närheten av restaurangen.

rhodos resa tips utflyktrhodos 2 139

Vy från restaurang Amithita. Här kan du ta ett dopp före eller efter maten.

3. Kustvägen

rhodos resa tips utflyktrhodos 2 047-2

På vägen från Amithita till Rhodos stad stannar vi alltid till vid vägkanten för att ta ett dopp. Barnen älskar vågorna här och vi gillar att ha stranden för oss själva. Just den här gången var vi inte välkomna för getterna hade samma plan som vi. Alternativet för oss var att snabbt hoppa in i bilen och köra vidare några hundra meter.

rhodos stad bad utflyktrhodos 1 395
Här fick vi vara i fred och njuta. Inga getter och inga turister.

4. Oasis beach

rhodos kalithea resetipsrhodos 2 602-2

Strax söder om det romerska badet Kalithea ligger de relativt okända badplatserna Oasis och Tassos beach. Ett måste anser vi om du är på Rhodos. Många svenskar bor i Kallithea men håller sig helst till stranden vid hotellet. Vill du ta en kall dryck i en bar tycker jag att du ska göra det i den uthuggna klippan på Oasis beach. Här samlas framförallt ungdomar för att njuta av bad och det baren har att servera. Bredvid baren finns det även en kyrka som huggits ut i berget. Vi tar gärna något avsvalkande här efter vi badat på Tassos beach, stranden intill.

rhodos kalithea resetipsrhodos 2 613

5. Tassos beach

rhodos resetips utflykt kalithea koskoniourhodos 2 552

Tassos består av olika klippor i ett gammalt stenbrott. Den här platsen erbjuder spännande bad både för vuxna och barn annars kan du njuta av lugnet precis som min dotter Nikki. Träparasoll och solstolar står utplacerade på klipporna och stegar leder badarna ner i djupet. Vid klipporna är vattnet allt från tre till tio meter djupt och lockar många snorklare. Snorkla ska vi nog ge oss på nästa gång vi åker hit.

rhodos kalithea resetipsrhodos 2 568-2
Ser du min familj mitt i bilden?

6. Byn Koskinou

rhodos resetips utflykt kalithea koskoniourhodos 2 417-2

På vägen mellan Rhodos stad och turistorten Faliraki på öns östkust ligger den lilla byn Koskinou. Detta är vårt absoluta favoritställe på hela Rhodos. Hit åker greker från Rhodos stad för att njuta av god mat på någon av byns mysiga tavernor. Vi går alltid till Giannis taverna som ligger i en smal gränd ett stenkast från kyrkan. Maten är utsökt och ger en genuin känsla när man ser att en hel familj hjälper till med matlagningen. Vi väljer alltid att njuta av ett hopplock av smårätter från menyn – meze. Visst är det vacker med den lila Bougainnvillean som hänger ner över murar och tak och bildar en vacker kontrast mot de vitkalkade väggarna?

rhodos resetips utflykt kalithea koskoniourhodos 2 489-2

7. Ekologisk vinodling Triantafyllou

rhodos vinprovning rhodos 2 865

Att Rhodos har en egen vinodling med produktion kände inte ens vår släkt till. Vi upptäckte det av en slump på väg till turistmagneten Fjärilsdalen, tio kilometer från Rhodos flygplats. Där ligger vingården Triantafyllou med kostnadsfria vinprovningar och möjlighet att köpa lokalproducerade viner. De röda vinerna är gjorda på mandilaridruvan som är vanligt förekommande i området där vingården ligger. På gården kan man även hitta lokalproducerad honung, kryddor, sprit och likörer.

rhodos vinprovning rhodos 2 885

 

8. Ön Halki

rhodos halki chalki utflykt rhodos 1 136

Många turister väljer att göra båtutflykter från Mandrakihamnen till Lindos och Symi. Vi passar också på att bege oss till en ö, som är förvånansvärt okänd för de flesta – Halki. Anledningen till att ön är okänd kan bero på att det inte är helt enkelt att ta sig dit. De dagliga färjorna går nämligen inte från Mandrakihamnen i Rhodos stad utan från den lilla hamnen Kamiros Skala på västkusten, cirka fem mil från Rhodos stad. Färjan till ön avgår klockan nio på morgonen och 45 minuter senare är man framme i hamnbyn Emborió där det finns restauranger som serverar färsk fisk och annan traditionell grekisk mat. Vattnet är väldigt klart och det skönaste av allt är att det är sandstrand och långgrunt. För den som vill slippa stress och verkligen koppla av är Halki en riktigt bra destination.

resetips rhodos halki chalki utflykt rhodos 1 152
Pondamos beach på Halki.

resetips rhodos halki chalki utflykt rhodos 1 198-2

På Pondamos beach ligger en taverna där du kan njuta av färsk fisk, iskaffe eller någon annan kall dryck. Det kan också vara skönt att svalka sig i skuggan och bara njuta av det kristallklara turkosa vattnet som sträcker sig bort mot horisonten.

resetips rhodos halki chalki utflykt rhodos 1 244-2
Bläckfisk är Grekland för mig!

FOTO: DIANA DONTSOVA

 

För min del levererar Grekland varje gång. God mat, sol, bad och värme! Vill du har tips på boende eller annat? Maila mig på [email protected] så kan jag hjälpa dig.

Trevlig sommar oavsett var du befinner dig!

Kram Diana

 

Andra resmål:

Mandelmanns trädgårdar

Polen 

Apotekarns trädgård

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar