Annons

Annons


Rödbetsglaserade plommon med rosmarin

Hej!

Glaserade plommon med smak av rosmarin har samma funktion på söndagstallriken som lingonsylt eller vinbärsgelé, fast godare. En klassisk smak med en rejäl tvist som garanterat uppskattas av middagsgästen. Den härliga röda färgen är verkligen iögonfallande och väl värd den lilla insats som krävs. För att få fram färgen tillsatte jag en skalad rödbeta och lite rödvin som fick koka med. Ett enkelt sätt att få gula plommon att bli så där härligt röda.

Annons

Tillsammans med socker får du dessutom en tjock röd sirap som även är god att ringla över kött, kyckling eller quorn. En perfekt smakkombination av sött, salt och surt! Att koka med rosmarin gav en perfekt örtig smak till ryggbiffen som vi åt till.

plommon recept

Som barn gillade jag aldrig att blanda frukt i mat. Det var för mig omöjligt att förstå hur man kunde blanda sött och salt. Det var som att kombinera dessert med huvudrätt. Blev jag bjuden på en Hawaiipizza plockade jag bort ananasen och la den åt sidan för att kunna äta den som en liten etterätt. Självklart beror det på vilken matkultur man är uppväxt med. Lingonsylt fanns nämligen aldrig hemma hos oss men däremot fanns det alltid feta och bröd. Ja, dessa ihop med oliver var de konstanta tillbehören på matbordet.

Det komiska är att det fortfarande är så hemma hos mig. Vi har alltid feta och oliver hemma. Skillnaden är att jag idag älskar kombinationen sött och salt. Det började när min danska svärmor Ulla introducerade kyckling i lergryta med skysås, katrinplommon och äpplen. Jag blev fast! Helt såld faktiskt.

glaserade plommon tillbehor kott recept
FOTO: DIANA DONTSOVA

Jag önskar er alla en trevlig vecka! Nu ska jag grädda mina brioche hamburgerbröd och göra en bbq sås. Det blir nämligen halloumiburgare till middag ikväll. Ha det bra så länge!

Kram Diana

 

Vill du ha tips på kyckling, kött eller rostad potatis? Klicka på respektive länk här nedan för att komma till receptet:

HÄR HITTAR DU RECEPT PÅ:

Hel ugnsrostad kyckling

Ryggbiff

Rostad potatis

 

RECEPT:

Glaserade plommon med rosmarin
7-8 plommon
1 rödbeta
3 msk rödvin
3 msk råsocker
1/2 msk kalvfond (eller grönsaksfond)
1 kvist rosmarin

extra vid behov av mer sötma:
2-3 msk vanligt socker (beroende på hur sura plommonen är)

Gör så här:
Halvera plommonen. Skala rödbetan och dela i mindre bitar. Häll vin, fond och råsocker i en kastrull och koka tills sockret smält. Rör om då och då.
Lägg i plommon, rödbeta och rosmarin. Koka plommonen i ca 10 minuter, längre om de är hårda. Smaka av plommonen, är de sura tillsätter du extra socker och kokar en liten stund till. När plommonen är mjuka och lagom söta, plocka ut dem och lägg över på ett fat.
Koka sirapen i några extra minuter. Låt svalna något och plocka bort rosmarinkvisten och rödbetan. Häll sirapen över plommonen. (Sirapen tjocknar när den svalnar.) Garnera med en färsk rosmarinkvist.
Servera till kött, kyckling eller quorn!

 

RECIPE IN ENGLISH:

Beet glazed plums with rosemary:
7-8 plum
1 beetroot
3 tbs red wine
3 tbs brown sugar
0,5 tbsp veal stock (or vegetable stock)
a sprig of rosemary

extra if you need more sweetness:
2-3 tbsp castor sugar (depends on how sour plums are)

Directions:
Cut the plums in half. Peel the beetroot and cut into smaller pieces. In a saucepan pour the wine, stock and brown sugar. Bring to boil and let simmer until sugar resolves. Stir every now and then.
Add plums, beet and rosemary. Cook for about 10 minutes or until the plums get soft. Taste the plums and if you need more sweetness, add castor sugar. It depends on how sour your plums are from the beginning.
Remove the plums and put on a plate.
Keep the syrup simmer for a few extra minutes.
Allow to cool slightly. Remove the rosemary sprig and beetroot. Pour the syrup over the plums.(Syrup thickens on when it cools.) Garnish with fresh rosemary.
Serve with meat, chicken or quorn!

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar