Diana ”Diadonna” Dontsova
Med stor passion lagar Diana mat som passar alla. Här hittar du recept, de senaste trenderna till köket och tips på hur du serverar maten. Hon är matkreatören med sinne för styling och foto. Diana är vinnare av Stora matbloggspriset 2017 och vann Matbloggspriset för Bästa Foto 2016.
Annons

Semlor med egen mandelmassa

Har du hunnit baka semlor? Om inte då har du något att se fram emot. Det är roligare, mycket godare och helt klart värt tiden att göra egna semlor. För att få smaken extra god gäller det att göra egen mandelmassa. Det är hur enkelt som helst, speciellt om du har en matberedare. Jag delar med mig av ett recept och den mandelmassan är himla god. Den går helt enkelt inte att jämföra med sådan vi köper i affären. Hinner du inte göra egen så köp färdig, riv och blanda med mjölk till den konsistens du vill ha.

Annons

Annons

Det känns härligt att vara tillbaka på bloggen efter någon slapp vecka. Det är här jag mår bra och en plats där jag kan vara kreativ på mitt eget vis. Under julen krävdes ett lugnare tempo och det fick helt enkelt bli en återhämtningsperiod för mig. Något som behövdes efter den långa mörka hösten.


RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA

Nu är jag på plats och redo att vara kreativ i köket och med kameran. Det är flera roliga uppdrag inbokade och jag berättar mer när det närmar sig. Fram tills dess, äter vi lagom mycket semlor!

 

RECEPT

Annons

SEMLOR MED EGEN MANDELMASSA, ca 24-26 st

Deg:
150 g smör
5 dl mjölk 
50 g jäst
2 tsk stött kardemumma, mortla hel kardemumma
1 3/4 dl socker
1 ägg
1/2 tsk salt
14-15 dl vetemjöl 

ägg till pensling

Beredning:
– Stöt hel kardemumma i en mortel.
– Smält smöret. Häll i mjölken och låt den bli fingervarm.
– Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite av den varma mjölken och rör om. Tillsätt resten av mjölken och blanda tills jästen löst sig.
– Blanda i socker, salt, kardemumma och ägg. Tillsätt mjölet, lite åt gången och arbeta ihop till en smidig deg. Täck över bunken med en kökshandduk. Låt jäsa i ca 60 min.
– Sätt ugnen på 210°. Ta upp degen på ett mjölat bord och baka ut ca 25 runda släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper till dubbel storlek ca 60-80 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 min.

Mandelmassa:
200 g mandel
2 dl socker + 1/2 dl socker
1 msk vatten
2 tsk stött kardemumma, mortla hel kardemumma
en nypa salt
1 äggvita
en skvätt mjölk

Annons

Beredning:
– Blötlägg mandlarna i några timmar, ca 3 timmar. Går att hoppa över vid tidsbrist. Mixa mandlarna med skal till små bitar i en matberedare.
– Tillsätt 2 dl socker, salt och lite vatten. Mixa tills sockret har ”smält” och massan är värm av mixandet minst 5 minuter. Tillsätt äggvita, 1/2 dl socker och kardemumma. Mixa till en slät massa. Tillsätt mjölk på slutet för önskad konsistens.

Montering:
7-8 dl grädde, vispas
florsocker

Gör så här: Skär av ett lock eller en trekant på varje bulle. Fyll bullarna med mandelmassa. Vispa grädden och spritsa ovanpå mandelmassan på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra ordentligt med florsocker.

ALTERNATIV

Riv färdig mandelmassa och blanda med mjölk till önskad konsistens 

Annons

Dela på:
Annons
Laddar
https://bydiadonna.femina.se/vegetariskt/ugnbakade-pannkakor-med-vitlok-pitulici-so-luk/