Hej! En baklava cheesecake till helgens fikapaus eller bjudning? Helt klart det bästa tipset jag kan ge er inför den kommande helgen. Baklava är en väldigt söt liten nötkaka gjord på filodeg som finns på nästan alla konditorier på Balkan. Jag älskar kombinationen filodeg, valnötter, honung och kanel men tycker att den är en aning för söt. Genom att plocka smakerna från en baklava och kombinera med en cheesecakefyllning, ja, då blir den himmelskt god. Den smakar som en frasig baklava men med en balanserad sötma. Att den blir så där krämig är ett stort plus. Både foto och recept finns i magasin Femina nr 9 2016. Jag gjorde nämligen ett reportage med Balkanmat och detta var desserten. Det viktiga med den här kakan är att den ska svalna ordentligt innan du skär i den. Det gäller cheesecake i övrigt just för att fyllningen ska sätta sig. Ett plus är att en cheesecake och framförallt den här går att baka dagen innan gästerna kommer. Den är lika god dagen efter, om inte godare. Recept som går att förbereda är kanon med tanke på allt som måste fixas på festdagen. Ni vet det där tråkiga som att städa... FOTO: DIANA DONTSOVA Om du inte gillar valnötter rekommenderar jag er att välja pekan eller pistage. På Balkan används pistagenötter ganska flitigt i filodegskakor. Välj det du gillar bäst helt enkelt! Är du sugen på att åka till Balkan? Läs mitt inlägg om Resa till Makedonien. Jag önskar er alla en härlig helg! Kram Diana RECEPT Baklava cheesecake, ca 10 bitar Botten: 10 ark filodeg 50 gram smält smör Nötkross: 180 gram valnötter 3 msk socker ½ tsk kanel Fyllning: 600 gram cream cheese 4 ägg 2 dl cream fraiche 1 ½ dl socker 1 tsk vaniljsocker några droppar pressad citron Honungslag: ½ dl flytande honung ½ dl socker ½ dl vatten 2 msk pressad citron Sätt ugnen på 180 grader. Börja med att mixa nötterna och blanda med socker och kanel. Lägg nötkrosset i en skål. Fyllning: Förbered fyllningen genom att vispa ihop cream cheese, ägg och cream fraiche. Tillsätt resten och vispa till en jämn smet. Filodeg: Smält smöret och pensla en springform à 24 cm. Alla filodegsark ska penslas med smör men ett i taget. Lägg tre smörade ark i formen. De kan ligga omlott och degen kan hänga ner över formens kant. Toppa med nötkross. Upprepa proceduren tills du har ett ark kvar. Jämna till filodegsarken och häll i fyllningen. Korta ner kanterna nu eller klipp bort efter gräddning. Det sista arket som är kvar behöver inte penslas med smör utan ska läggas ovanpå hela kakan, ungefär som ett bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i 180 grader i ca 1 timme. Ta bort arket som ligger ovanpå och grädda i ytterligare 5-10 minuter. Låt svalna i minst 2 timmar eller över natten innan pajen tas ut ur formen. Lossa springformen försiktigt. Plocka ut kakan genom att trycka den uppåt med botten kvar. Låt kanten av formen åka neråt. Honungslag: Koka upp honung, vatten och socker. Tillsätt pressad citronsaft och låt puttra i ca 10 minuter. Låt svalna en aning. Ringla lite av honungslagen på fyllningen och toppa med resten av nötkrosset. Häll resten av honungslagen över kanterna före servering. RECIPE IN ENGLISH: Baklava cheesecake, about 10 pieces Bottom: 10 sheets filo pastry 50 gr melted butter Sweet walnuts: 180 gr walnuts 3 tablespoons sugar ½ teaspoon cinnamon Filling: 600g cream cheese 4 eggs 200 ml sour cream (cream fraiche) 0,5 cup sugar 1 teaspoon vanilla a few drops of lemon juice Honey syrup: 0,5 cup honey 40 gr sugar 50 ml water 2 tablespoons lemon juice Preheat the oven to 180 degrees. Start mixing the nuts and add sugar and cinnamon. Place in a bowl. Filling: In a bowl whisk cream cheese, eggs and cream fraiche. Add sugar, vanilla, lemon juice and whisk until smooth. Filo pastry: Melt butter for the filo and the a spring form pan, 24 cm. Each filo must be lightly brushed with butter, one at a time. Place three buttered sheet at the bottom of the pan. Let them overlap and overhang over the edge of the pan. Top with with nuts. Repeat the process until you have one sheet left. Make sure to smooth the film a bit before pour the cheesecake batter. Shorten the edges now or after baking. Place the last filo on top with out buttering it. This one will keep the cake for not getting burned (like a parchment paper). Place the pan in oven (low) at 180 degrees and bake for about 1 hour. Remove the filo you placed on top and bake for another 5-10 minutes. Let the cheesecake cool for at least 2 hours or overnight before is removed from the pan. Loosen the edge carefully. Honey syrup: In a sauce pan add honey, water and sugar. Bring to boil and then add lemon juice. Let simmer for about 10 minutes.Let the syrup cool ant drizzle on top of the cake and the edges. Top with more walnuts.