Hej! Snart åker jag till Makedonien! Åh, vad det ska bli roligt! Just den här sommaren väntar två bröllop, dels min systerson som ska gifta sig och mitt kusinbarn. Det är faktiskt första gången mina barn ska gå på ett makedonskt bröllop vilket är ännu en anledning till varför jag är så uppspelt inför just den här resan. Förra gången vi vara nere var för två år sen och då bloggade jag om mitt vackra Makedonien. Fem fakta om Makedonien: Huvudstaden heter Skopje Är en av de fd jugoslaviska republikerna Kyrilliska alfabetet används Omnämns ofta som ett av Europas mest prisvärda resmål Ohridsjön finns med på UNESCOS världsarvslista Resan till Makedonien har jag gjort många gånger då mina föräldrar kommer därifrån. Jag var stolt över att få visa upp Makedonien för familjen eftersom det är vackert, genuint och generöst. Jag fastnar mest för det genuina. I gamla stan finns nämligen fortfarande skomakare, plåtslagare, skräddare och barberare, som alla gärna visar upp sina fantastiska hantverk. Det är härligt att se traditioner bevaras och blandas med mer moderna inslag i städerna. Trots att många caféer och restauranger är nya är maten på dessa ställen traditionell, enkel och lagad på lokalproducerade råvaror. Samma rätter som jag är uppvuxen med finns att beställa på vilken restaurang som helst. Matkulturen i landet påminner mycket om maten i Grekland och Turkiet. Detta passar mig utmärkt! Srpci, byn där mina föräldrar är födda Tobaksblad på torkning. I staden Bitola har jag tillbringat alla mina somrar. Jag missar aldrig att besöka gamla stan med alla sina barberare och den härliga matmarknaden. Vattenmelon finns att köpa överallt. Paprikapulver, kryddan som finns i alla grytor. Får- eller getost finns alltid som tillbehör vid varje måltid. Paprika torkas för att avnjutas även vintertid. Små caféer finns i alla hörn. På gågatan, korzo i Bitola finns flera moderna restauranger och caféer. Vackra byggnader längs med gågatan finns det gott om. På besök i byn Rastani välkomnas vi som alltid med Rakija, makedonskt brännvin. Den här goda middagen bestod av traditionell makedonsk mat. Samma dag hade fårosten inhandlats hos grannen. Medan vi sitter och äter fårost, passerar fåren som producerat mjölken. Det kallar jag närproducerat! Det vanligaste sättet att äta paprika, grillad, skalad och marinerad i olja. Turistorten Ohrid. Belägen vid Ohridsjön som är en av Europas djupaste sjöar. Ohridsjön finns med på UNESCO:s världsarvslista tack vare sin unika fauna. Sveti Naum, ett av många kloster i Ohrid. FOTO: DIANA DONTSOVA Jag kommer fota en hel del på bröllopet och hoppas att brudparet tycker det är ok att jag postar några bilder. Ha det bra så länge! Kram Diana