Annons


Semmelkladdkaka

Hej!

Är du en semmelälskare precis som jag vet du säkert att det inte är fettisdagen idag utan att den infaller 28 februari. Det fina med att matblogga är att vi måste fuskstarta med det mesta. Allt ska bakas och fotas i tid, och vet ni vad? Jag klagar inte, inte ett dugg faktiskt. För jag hade ändå inte kunnat hålla mig till 28 februari. Det är jag helt säker på.

Annons

semmelkladdkaka glutenfri kladdkaka lchfkaka semla mandelkaka

Därför bjuder jag er på en semmelkladdkaka just idag. Kakan är bakad på mandelmjöl och socker vilket gör att den passar de flesta. Den är glutenfri och byter du ut sockret till exempelvis sukrin eller björksocker går den även under lågkolhydrat. Oavsett om den är glutenfri eller ej hade jag valt mandelmjöl. Vanligtvis är det mandelmassa och vete i en sån här kladdkaka. Mandelmjöl ger nämligen samma effekt som mandelmassa.

Ett tips! Använd kardemummafrön och stöt i en mortel. Smaken är mycket godare än malen kardemumma. Spara lite så du kan strö över grädden.

glutenfri semmelkladdkaka semla lchf

Grädden ska vara färsk så den vispades idag. För att få en snygg gräddslinga på kakan valde jag en stor stjärntyll. Att spritsa är inte min starkaste sida men just den tekniken är enklast. Det går att göra fel utan att det syns allt för mycket på resultatet. Du kan till och med pausa mellan varven. Vid tillfällen som när grädden tar slut i spritspåsen och man måste vispa mer.

semlekladdkaka semla glutenfri lchh mandelkaka

Den fina bakelse- eller kaktången har jag fått av en vän på Instagram. Vilken fin present att få! Tänk att hon tog sig tid att köpa den till mig. Så himla fin och ja, jag blev superglad.

semmelkladdkaka mandelkaka glutenfri semla lchf
FOTO: DIANA DONTSOVA

Trevlig helg till er alla!

Kram
Diana

 

RECEPT:

SEMMELKLADDKAKA, 8-10 bitar

Steg 1:
2 dl mandelmjöl
3 msk socker
1 äggvita

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Pensla en springform, 20 cm, med smält smör. Strö lite mandelmjöl i botten (istället för skorpmjöl).
4. Vispa ihop mandelmjöl, socker och en äggvita till en mandelmassa.

Steg 2:
100 gram smält smör
1 1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl socker
2 ägg+ 1 äggula
2 tsk stött kardemumma

5. Stöt kardemummafrön.
6. Tillsätt resten av ingredienserna i mandelmassan. Vispa ihop allt ordentligt.
7. Häll smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. (Min var inne i 18 min)
8. Låt kakan svalna helt. (Godast att servera kall).

Dekoration:
3 1/2 dl vispgrädde
florsocker
extra stött kardemumma
9. Vispa grädden. Spritsa med en stor stjärntyll.
10. Pudra med florsocker och strö extra kardemumma över grädden. Servera!

 

IN ENGLISH:

SWEDISH SEMMEL CAKE, 8-10 pieces

80 gr almond flour
3 tbsp sugar
1 egg white

100 gr melted butter
60 gr almond flour
125 gr sugar
2 eggs + egg yolk
2 tsp ground cardamom

1,5 cup heavy cream
powdered sugar for sprinkling
extra ground cardamom

1. Heat oven to 180 degrees Celcius.
2. Melt the butter and set a side to cool.
3. Oil a form with butter and sprinkle some almond flour on the bottom.
4. I a bowl, combine egg white, almond flour and sugar. Whisk all together.
5. Ground cardamom seeds with a mortle.
6. Add rest of the ingredients. Whisk all well.
7. Pour batter into prepared form. Bake in the middle of the oven for 15-20 minutes.
8. Allow to cool. Serve it cold.
9. Whipp the cream and decorate the cake.
10. Dust with powdered sugar and extra cardamom.

 

Fler recept på semlor:

Semmelwrap med pannkaka

Glutenfria semlor

Semmelwrap är 2015 mest sökta matord- se hela listan här! 

LÄS OCKSÅ


12 kommentarer

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINA



Laddar