Vad sägs om plåtmat? Diadonnas balkanplåt kallar jag den här rätten eftersom den är fylld med goda balkansmaker! Den här rätten är så tacksam eftersom allt lagas på en och samma gång vilket gör att smakerna blandas. Potatisen som ligger under smakrika biffar, tomat, paprika får en smak du inte kan föreställa dig. Och i en ajvarsås. Galet gott! Det enda du ska tänka på att rosta potatisen en stund innan resten läggs på så den hinner bli mjuk. RECEPT OCH FOTO: DIANA DIADONNA DONTSOVADIADONNAS BALKANPLÅT, 6 portionerBiffar:800 g blandfärs eller valfri färs1 riven gul lök2 rivna vitlöksklyftor3 tsk Vegeta (finns i alla matbutiker)3 tsk paprikapulver, paprika söt2 tsk chiliflakes1 dl hackad färsk persilja1 ägg½ tsk saltsvartpeppar1 kg potatissolrosoljaVegetapaprikapulver, paprika söt3 skivade tomater8 st carli, gröna paprikorAjvarsås:3 dl Podravka mild ajvar (finns i alla matbutiker)3 dl vatten1/2 tsk saltTopping:Travnicki vitost (som fetaost, finns på Willys och City Gross)torkad oreganoGör så här: 1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Blanda alla ingredienser till biffarna. 3. Skala och skiva potatisen. Lägg på en oljad plåt. Krydda med Vegeta och paprikapulver. Rosta i ugnen i ca 25 minuter. 4. Forma färsen till 8 st biffar och lägg ovanpå potatisen. Placera en skiva tomat på varje biff.5. Blanda ajvar, vatten och salt. Häll över hela plåten.6. Lägg på paprikorna. Tillaga i ugnen i ca 30 minuter eller tills biffarna är klara och potatisen mjuk. Ta ut plåten och toppa med smulad Travnicki vitost och torkad oregano. Servera gärna Somunbröd till!