Filodegspaj med spenat och ost eller zelnik som jag kallar den! På Balkan älskar vi filodeg, burek och vi älskar fetaost! Däremot får osten endast heta feta om den kommer från Grekland, därför kallas den för vitost i Makedonien, Bosnien och Bulgarien. En klassisk kombination när man bakar paj på Balkan är med spenat och vitost. Idag bjuder jag er på en magisk veckad filodegspaj som heter zelnik. Typisk balkanmat! Den här kan alla göra och du behöver inte pensla bladen med varken olja eller smält smör. Du kommer att älska den om du gillar burek, pita eller banitsa. Den här filodegspajen är lättlagad och ett perfekt middagstips! Vill du se hur jag gör den steg för steg, finns ett klipp på min insta: INSTAGRAM DIADONNA RECEPT VECKAD ZELNIK, 8 bitar 500 g filodeg ca 250 g färsk spenat ca 450 g Plivit Travnicki vitost 3 ägg 2 dl mjölk 1/2 tsk salt 1 dl tjock yoghurt, 10 % solrosolja till formen Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Hacka ner spenaten ordentligt och smula vitosten. Lägg två filodegsark ovanpå varandra. (Behövs ingen olja eller smör.) Toppa med spenat och vitost. Vecka filodegen till en remsa. Lägg över i en oljad ugnsfast form eller plåt. Min är 40 x 28 cm. Upprepa tills filodegen är slut. Gör äggsmeten. Vispa ägg, mjölk och salt. Tillsätt yoghurten och vispa ihop till en slät smet. Häll äggsmeten längs med pajens kanter och fördela resten jämnt över hela. Tryck ner degen längs med kanterna så att de inte sticker upp och blir brända. Grädda i ugnen i 35-40 min. (Sänk värmen om det behövs.) Låt svalna en aning och skär i 8 st bitar.