Sarma är en klassisk maträtt i köket på Balkan. Det är surkåldolmar som älskas av många och är något som gärna tillagas höst och vinter. Kåldolmarna fylls med färs och ris med mycket smak av paprikapulver. Idag bjuder jag på en öppen sarma! Det är samma ingredienser och samma smak men surkålen strimlas och koktiden på denna gryta är mycket kortare. Och otroligt god smak! Öppen sarma gör jag ganska ofta nuförtiden eftersom det finns hela vakkumförpackade surkålshuvuden att köpa. Det här med fermenteras vitkål är fantastiskt gott och har du inte testat så är det dags! Välj gärna en sort som inte är mjuk och soggig rakt igenom. Jag föredrar Plivits surkål av just den anledningen och den blir perfekt i syran när du lagt den i kallt vatten i 20-30 minuter. FOTO OCH RECEPT: DIANA DONTSOVA RECEPT Öppen sarma, 5-6 port 600 g Plivit surkålshuvud 1 gul lök 1 riven morot 500 g valfri färs (jag hade blandfärs) 2 1/2 msk Plivits paprikapulver, söt 1 msk Vegeta 1 dl okokt grötris ca 1 liter vatten Plivits solrosolja att steka i Plivits somunbröd (finns i frysdisken) Görs så här: 1. Strimla surkålen och lägg i kallt vatten i ca 20 min. 2. Fräs hackad lök och riven morot i solrosolja i en gryta. 3. Tillsätt färsen och fräs tills den smular sig. 4. Häll av vattnet från surkålen och lägg kålen i grytan. Rör om och fräs hastigt. 5. Smaksätt med paprikapulver och Vegeta (blå förpackning). 6. Lägg i grötris och häll på vatten. 7. Rör om och låt koka upp. Koka på svag värme med locket på i ca 30 min eller tills riset är kokt. Serveras med somunbröd.