Annons

Annons


Böngryta – enkel och rustik

Hej!

Idag bjuder jag er på en tur till Balkan och Spanien genom att servera en böngryta med bröd. Det är Meatfree måndag även hemma hos mig så den blir helt vegetarisk. För att få en enkel och rustik smak har jag inte tillsatt några mjölkprodukter eller ägg. Som jag tidigare nämnt är det ovanligt med grädde i grytor om du äter på restaurang i exempelvis Makedonien. Där är det grönsaker, rökt kött eller korv som står för smaken. Rökigheten i den här rätten får jag in genom att tillsätta paprika och chipotlepasta.

Annons

bongryta vegan vegetarisk recept middagstips balkanmat vastergarden0D1A1451

För några dagar sedan handlade jag på Coop och hittade torkad röd paprika. Med den i handen planerade jag resten av rätten vilket landade på vita bönor och hembakat tortillabröd. Att lägga i torkad paprika i en gryta ger en härlig smak och så mjuknar den efter en stund. Det fungerar precis som med soltorkad tomat. Kanongott!

bongryta vegan vegetarisk recept middagstips balkanmat vastergarden0D1A1438
FOTO: DIANA DONTSOVA

Servera böngrytan med tortillabröd eller med kokt ris. Väljer du att köpa tortillabröden tycker jag att du ska steka dem hastigt i en het torr panna. Det räcker med en kort stund på bägge sidor, mest för att få den sotiga doften och smaken. En liten insats som ger extra smak.

Smaklig spis önskar jag dig oavsett vad du äter idag eller imorgon!

Kram Diana

 

RECEPT

Böngryta, 4 port

2 burkar kokta vita bönor, cannellini 
1 lök
2 vitlöksklyftor
3 – 3 1/2 dl vatten
3 tsk chipotlepasta (säljs i glasburk vid tacosen)
1 msk paprikapulver
1 msk maizena
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk tomatpuré
25 gram torkad paprika
torkad timjan
salt
peppar

Topping
oliver
färsk hackad ört, timjan eller oregano

Gör så här:
Skala löken och vitlöken. Fräs den i rapsolja i en traktörpanna eller gryta. Tillsätt paprikapulver, smulad buljongtärning, maizena, chipotle och rör om. Häll i tomatpuré, vatten, torkad paprika, timjan och bönor. Rör om och låt att puttra i någon minut. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha den lösare, tillsätt mer vatten. Låt svalna lite innan du serverar den. (Jag har inte tillagat böngrytan i mina små stekpannor utan tycker om att servera den på det viset.)

Recept: HEMBAKAT TORTILLABRÖD, klicka på länken.

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar