Hej! Bönsoppa med smak av paprika är dagens middagstips! Lägg bönorna i blöt på kvällen och koka dem i en stor kastrull i nytt vatten dagen efter. Det enda som behövs är en redning gjord på paprikapulver och mjöl. Det gör att soppan inte blir så vattnig och tunn utan får en lite tjockare soppkonsistens. Den här soppan äts ofta på Balkan och vanligtvis brukar man låta kryddig korv koka med för att få ännu mer smak i den. Jag har valt att göra den vegetarisk men är du sugen på korv rekommenderar jag att du steker korven lite grann och lägger i den i grytan för att koka med halva tiden. Tänk på att soppor och grytor blir godare dagen efter tillagning. FOTO OCH RECEPT: DIANA DONTSOVA 2019 blir ett år då allt fler kommer äta vegetariskt flera gånger i veckan. Vi vet vad som krävs av oss och med den kunskapen bör vi också agera korrekt. Mindre matsvinn och mer grönt är två bra ledord i köket. Önskar er en bra dag! Vi har snöstorm i Skåne. Kram Diana RECEPT Bönsoppa med paprika, 6 skålar 500 gram torkade vita bönor, små 2 lök 1 röd paprika 3 l vatten 2 tsk salt 2 msk olja, (raps eller solros) 3 msk mjöl 3 msk paprikapulver salt/svartpeppar (ev kryddig korv) Serving: bröd feta persilja Gör så här: - Blötlägg bönorna (i kallt vatten) på kvällen. - Häll av vattnet och lägg bönorna i en stor kastrull. Häll på nytt vatten, 2,5 liter. - Tillsätt salt, halverade lökar och paprika. Låt koka i ca 1 1/2 timme. Gör redningen: - Häll olja i en liten panna eller kastrull på låg värme. - Tillsätt paprikapulver och rör om. - Tillsätt mjöl och blanda ordentligt. - Späd genast ut redning med hett vatten från bönorna. Det ska bli som en paprikapasta. - Häll i redningen i grytan och låt småkoka i ca 30 minuter eller tills bönorna är mjuka. - Smaka av med salt och peppar. - Serveras till ett gott bröd, smulad feta och persilja.