Nu är jag helt igång med mitt surdegsbakande och idag blir det recept på en focaccia, en surdegsfocaccia. Det är en rolig process att baka med surdeg och det blir bara bättre och bättre för varje gång. Är du sugen på att baka så bara kör igång. Du lär dig under att hantera en surdeg under tiden, om du nu känner dig osäker. Tänk på att en surdeg måste den matas en gång i veckan, vilket innebär att burken ska fyllas på med 1 dl vatten och 1 dl mjöl. Visst tar jäsningen tid men då gör vi ändå annat. SE NÄR JAG GÖR FOCACCIAN PÅ INSTAGRAM, IG-TV GENOM ATT KLICKA HÄR: https://www.instagram.com/tv/CD0Q0UJpsGP/?hl=sv Tips! Har du ingen surdegsgrund, be om att få lite grann från ett bageri, en pizzeria eller en vän som har. Ta ut surdegen kvällen innan du ska baka så den aktiveras. Mata den med mjöl och vatten och låt stå framme i rumstemperatur över natten. Surdeg kan du kalljäsa över natten i kylen eller låta jäsa i rumstemperatur och grädda samma dag. Med surdeg slipper du använda jäst och du kan baka bröd, pizza eller focaccia som jag har gjort. Lägg rosmarinen i lite olivolja så den är fuktig när den läggs ovanpå degen. Annars riskerar du att den blir svart i ugnen. FOTO OCH RECEPT: DIANA DONTSOVA Gott med focaccia till dessa ostar: Ugnsbakad feta Ugnsbakad ricotta Pankostekt feta Ostkräm gjord på Västerbottensost RECEPT SURDEGSFOCACCIA (1 st stor form/plåt eller 2 st mindre som på bilden) ca 140 g surdeg 500 g vetemjöl special 450 g vetemjöl 6 1/2 dl ljummet vatten 30 g salt (läggs i senare) minitomater flingsalt färsk rosmarin olivolja (2 msk i formen, 3 msk ovanpå brödet) Gör så här: - Blanda surdeg och vatten. - Tillsätt lite mjöl åt gången. Kör ihop degen i en bakmaskin eller för hand. - Lägg på en handduk och låt jäsa i ca 30 min. Tillsätt salt och kör degen ytterligare en gång i maskinen för att få in saltet. - Lägg på plastfolie och en handduk. Låt jäsa i 2 timmar. Efter varje halvtimme ska du sträcka ut degen och vik över kanterna. Se till att riktigt blöta händer när du gör detta. Annars blir det klibbigt. Detta gör du fyra gånger under jäsningen. Du kan också. ge den en timme till och sträcka ut degen två extra gånger. Täck med plats och handduk mellan gångerna. - Dela degen i två bitar. Jobba degen på köksbänken med fuktiga händer genom att vik över alla kanter. Rulla degen för att få lite spänst i den. - Pensla två ugnsfasta formar med olivolja. Snåla inte! Lägg över degarna och låt nu jäsa i ca 2-3 timmar i rumstemperatur eller kalljäsa i kylen över natten. Täck över med plast och handduk när den jäser. - Dagen efter: ta ut formarna ur kylen. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar. - Häll olivolja över degen. Använd händerna och sprid ut oljan över hela degen. (Se klipp hur jag gör på Instagram IG-tv). Tryck ner degen med fingrarna på diverse ställen för att få ett hål. Lägg rosmarinen i lite olja så den är fuktig när den läggs ovanpå degen. Annars riskerar du att den blir svart i ugnen. Lägg på tomathalvor, flingsalt och färsk rosmarin. - Sätt ugnen på 240 grader. Grädda i ca 10 minuter och sänk värmen till 200 grader. (Grädda i mitten om din ugn har lika mycket ovanvärme som undervärme.) Grädda i sammanlagt 30 minuter eller tills ovansidan är gyllenbrun. - Viktigt att låta brödet svalna innan du skär upp så det inte tappar smak. Servera! Perfekt till dessa ostar: Ugnsbakad feta Ugnsbakad ricotta Pankostekt feta Ostkräm gjord på Västerbottensost