Foto: Diana Dontsova Jag har lovat att bjuda er på galette och här kommer den första med smaker från Balkan. Riven ost, feta, tomater och oregano, en härlig och vårig fyllning. Galette är en öppen, rustik paj som kan fyllas med nästan vad som helst. Allt från grönsaker till frukt och bär. För att få lite mer smak i degen har jag tillsatt sesamfrön vilket även ger en lite rustikare känsla. Fröna kan givetvis uteslutas om du föredrar det, blir gott ändå. När du gör en paj eller galette med tomater är det viktigt att låta den svalna innan du skär upp den. Annars är risken att tomatsaften rinner ut. Degen idag är gjord på vetemjöl men för er som äter glutenfritt eller paleo kommer ett nytt recept nästa gång. Sen är det bara att kombinera ditt val av deg och fyllning. En galette funkar perfekt till en brunchbjudning eller att servera som lunch ihop med en sallad. Håll utkik efter nästa galette! Då blir det ädelost och något sött. Kram Diana Recept: Galette med feta och tomat Deg: 6-8 bitar 100 gram smör 3,5 dl vetemjöl 1 tsk salt 1 ägg 0,75 dl sesamfrö 1 msk kallt vatten Fyllning: ca 20 gula minitomater ca 20 röda minitomater 200 gram feta ca 70 gram riven ost= 2 dl, typ gouda flingsalt peppar torkad oregano ägg till pensling färsk oregano efter gräddning Lägg i alla ingredienser förutom vattnet i en matberedare och mixa. Tillsätt kallt vatten och mixa igen. Arbeta sedan ihop en deg i en bunke för hand. Ställ kallt i ca 10 minuter. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper. Degen ska vara tunn men se till att den inte spricker. Riv osten och smula fetan. Börja med att strö den rivna osten och sedan nästan all feta. Spara lite som du kan ha ovanpå också. Dela tomaterna i halvor. Lägg tomaterna över osten och strö lite flingsalt. Vik nu över kanterna med hjälp av bakplåtspappret. För att få kanterna snyggare hjälp till med fingrarna. Pensla kanterna med vispat ägg. Avsluta med att smula över lite mer feta, torkad oregano och svartpeppar. Grädda lite längre ner i ugnen i 180 grader, 20-25 minuter. Låt galetten svalna innan du skär i den, mest för att tomatsaften inte ska rinna ut. Dekorera med färsk oregano före servering.