Hej! Visst är det gott med friterat bröd, langos, pitulici eller mekici som de heter på Balkan? Jag älskar bröd och speciellt dessa som tar mig tillbaka till Växjö och min barndom. Mekici eller pitulici bakades ofta hemma hos oss och var det inte farmor som gjorde dem var det någon av mina fem fastrar som kom förbi med en påse. Som barn åt vi några med fetaost först för att sedan gå över till att doppa dem i socker och göra munkar av dem. Farmor gjorde dem mer som bollar medan jag har valt att platta till dem. På så sätt kan du servera dem med topping eller låta alla välja vad de vill ha på just sitt bröd. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA Receptet och namn varierar beroende på var på Balkan du befinner dig. I Bosnien kallas dem för ustipci. Antingen görs de på bara vatten eller med lite mjölk och ägg i som jag har valt att göra dem. Då blir extra mjuka och fluffiga. Dessa ska avnjutas strax efter tillagning för då är de som godast. Riktigt goda! Önskar dig en fin tisdag! Diana RECEPT Mekici, ca 14 st 25 g jäst (halvt paket) 2 dl mjölk 2 dl vatten 1 1/2 tsk salt 2 tsk socker 1 ägg ca 8-9 dl mjöl olja att fritera i Serveringsförslag: feta oliver tomater vindruvor (gott ihop med feta) marmelad eller vända brödet i socker Beredning: - Värm vatten och mjölk till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll i lite av vätskan och blanda ut jästen. Häll resten och rör om. - Tillsätt ägg, salt, socker och blanda ordentligt. - Tillsätt mjöl, lite åt gången och knåda tills du har en smidig deg. Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 60 minuter. - Värm rapsolja i en kastrull eller stekpanna. Ta en bit deg och rulla till en boll. Platta ut och fritera på båda sidorna tills de blir gyllenbruna. ELLER kavla ut degen och stansa ut langosen. Lägg över på ett fat med hushållspapper och låt rinna av. - Serveras förslagsvis med feta, socker, marmelad, tomat och oliver.