Hej! En vegopaj med ost, rödlök och ärtor blir det en Meat free måndag som denna. Min variant är en öppen lökpaj som även kallas för galette. De är smidiga att göra eftersom det inte krävs någon pajform och du väljer själv hur stora galetter du vill göra. Helt perfekt att kunna anpassa dem efter resten som finns på menyn. Jag gjorde två halvstora galetter till lunch och serverade en sallad till. Hade jag haft dem till en buffé hade jag gjort 4 st mindre eller kanske en stor. Receptet ändras inte utan följ det som står och fördela fyllningen mellan pajen. Att kunna förbereda mat är eftertraktat. Dessa pajer kan du frysa in och grädda direkt från frysen samma dag som du ska servera dem. Hur smidigt som helst! FOTO: DIANA DONTSOVA Andra galetter: Tomat- och fetaost galette Galette med karamelliserade lök och chevre Glutenfri pannkaksgalette med chevre och ruccola Visst är det vackert med örten oxalis? Igår gjorde jag ett matstylingsinlägg dvs. del 9 om just oxalis. Kika där om du vill ha tips på hur du kan dekorera med örten. Önskar er alla en härlig måndag! Kram Diana RECEPT Paj med rödlök och ärtor Pajdeg: (två mellanstora som på bilden alternativt 1 stor) 125 g kallt smör 3 dl vetemjöl 3 msk vatten en nypa salt Fyllning (fördelas på två pajer): 1 stor rödlök ca 120 g riven lagrad ost 6 msk smaksatt färskost (jag hade jalapeno) Vinegrette: 3 msk olivolja 1 msk balsamvinäger svartpeppar Topping: 3-4 dl gröna ärtor salladsblad oxalis vinegrette flingsalt Skär smöret i små kuber. Nyp ihop smör och mjöl. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en deg. Dela degen i två lika stora delar. Rulla till en boll. Kavla ut varje degen på två mjölade bakplåtspapper. Bre färskost över hela degen, ända ut i kanten. Strö riven ost över. Placera skivad rödlök i mitten. Vik över kanterna med hjälp av bakplåtspapperet. Tryck till kanterna med fingrarna. Ställ i frysen i ca 45 minuter eller längre. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajen direkt från frysen. Ställ plåten i mitten av ugnen i 25-30 minuter eller tills den fått färg. Blanda under tiden vinägretten och ställ åt sidan. Koka upp ärtorna efter beskrivningen på förpackningen. Ta ut den färdiggräddade pajen och toppa med kokta ärtor. Ringla vinegrette över och avsluta med sallad, flingsalt och oxalis. Servera!