Har du provat att baka ett pumpabröd? Jag har ingen pumpa i utan har valt att forma brödet med hjälp av steksnören. Gillar du att baka bröd tycker jag du ska testa den här formen nu när pumpasäsongen drar igång. Bröden blir väldigt vackra och dekorativa, perfekta att använda i sin dukning ihop med riktiga pumpor och lite höstlöv. Gör ett stort bröd som du placerar i mitten på bordet eller flera små som du lägger på varje tallrik med en smörkniv bredvid. TIPS! Jag har bakat mitt bröd på surdeg men du kan göra samma sak på vanligt matbröd. Det finns några saker du ska tänka på och dessa listar jag här nedan för enkelhetens skull: Använd steksnöre men doppa dem i matolja först. Lättare att dra av sen. Låt brödet jäsa länge i en brödkorg (utan snören). Då spricker inte brödet lika lätt i ugnen. Baka brödet med snöret på och i en gjutjärnsgryta i ugnen för att bibehålla formen. Det är även vackert att låta snöret vara kvar när du ställer fram brödet. KLICKA HÄR OM DU VILL SE HUR JAG GÖR: https://www.instagram.com/p/CGeV2noJwhZ/?utm_source=ig_web_copy_link RECEPT SURDEGSBRÖD, 1 st bröd 140 g aktiv bubblande surdeg 350 g vetemjöl 370 g vetemjöl special 500 g ljummet vatten 25 g salt (tillsätts senare) Så här matar jag min surdegsgrund för att aktivera den: 75 g surdegsgrund 150 g ljummet vatten 130 g vetemöjöl 20 g rågmjöl Gör så här: 1. Aktivera surdegsgrunden genom att mata den ca 7 timmar innan bakning. 2. Blanda aktiv/levande surdeg med vatten. Rör om. Tillsätt hälften av mjölet och arbeta med händerna. Tillsätt resten och knåda ihop till en deg. Mer än så behöver du inte knåda. Lägg platsfolie över och låt vila i 30 minuter. 3. Tillsätt saltet. Viktigt att du har fuktiga händer varje gång du viker degen. Vik från kanterna in mot mitten från alla håll. Lägg plastfolie över. 4. Brödet ska vikas 4 gånger efter varje 20 minuter, dvs. under 80 minuter och plastas varje gång. Med fuktiga händer. 5. Låt brödet vila i bunken i ca 2-4 timmar. (Degen ska ha jäst och hur mycket beror lite på temperatur i rummet.) 6. Stjälp upp degen på ett bakbord. Forma brödet genom att göra en vikning från alla håll och spänna degens yta. Rulla till ett bröd och lägg brödet upp och ner i en brödkorg med en mjölad kökshandduk i. Innan du bäddar in brödet i handduken, se till att dra i degen lite extra för ännu mer spänst. Sätt ner korgen i en platspåse. Ställ in i kylen över natten, gärna upp till 18 timmar. 7. Sätt ugnen på 270 grader (eller 250 grader om du inte har 270 g.). Ställ in en gryta med lock som tål ugnsvärme mitt i ugnen. Låt den värmas i ca 30 minuter. 8. Pudra brödet med mycket mjöl och borsta bort det överflödiga, med händerna eller en pensel. Klipp 4 steksnören som du doppar i matolja. Lägg bakplåtspapper på bänken. Stjälp upp brödet ovanpå snörena. Knyt alla snörena i brödets mitt. Snitta mönster med hjälp av ett rakblad. Lägg försiktigt över brödet i den varma grytan och lägg på locket. Sänk värmen till 250 grader och grädda med locket på i ca 20-25 minuter. 9. Sänk värmen till 210 grader. Plocka bort locket och grädda färdigt i ca 25 minuter till. Jag tar alltid fram termometern mot slutet och bakar brödet till en innertemperatur på 96 grader. 10. VIKTIGT: Låt brödet svalna på ett galler innan du plockar bort snörena och skär i det. Annars tappar det både smak och fukt. Njut med lite smör på!