RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA Igår bakade jag burek med egen deg. Burek är en frasig paj som är vanlig på Balkan. Den säljs överallt och serveras traditionellt med kall yoghurt. Pajen har många namn och lika många tillagningssätt. Åker du till Turkiet heter den börek, i Bosnien kallas den för burek och i Makedonien för maznik om den är snurrad som här ovan. De vanligaste fyllningarna är fetaost, köttfärs och feta/spenat. När min familj och jag är på Balkan äter vi gärna burek till frukost. Den som går upp först får springa över gatan och köpa hem till resten. Det brukar vara jag. Varje morgon. Att baka egen filodeg kräver en särskild teknik och är lite av ett hantverk. Något jag gärna vill ska gå i arv. Jag har sett min farmor göra det tusen gånger och som barn tyckte jag det var lika spännande varje gång. När den speciella duken kom fram, visste vi att det skulle serveras något riktigt gott den dagen. Men det fanns en regel! Vi fick inte röra degen eller komma i närheten. Den var helig och ömtålig. Degen gjordes supertunn, nästan genomskinlig. Det gäller nämligen att dra i degens kanter tills den blir så tunn att den nästan spricker. Nu bakar jag burek själv men kan erkänna att det krävdes några misslyckanden innan jag fick till det. Anledningen till detta har varit att degen inte varit tunn nog. Mitt tips! När du tycker den är lagom tunn, ja då har du kommit halvvägs. Givetvis kan burek göras på filodeg som säljs i butik. Det blir inte riktigt detsamma men garanterat gott det med. Det trista med färdig filodeg är att du går miste om att baka på det här sättet. Jag kan lova att det är roligt och lite av en stolthet när du serverar den. Lycka till! Kram Diana Tips om du gör burek på färdig filodeg: - Varje filodegsblad ska penslas med olja. - Förvara degbladen under en fuktig duk så de inte torkar medan du penslar resten med olja. - Gör en burek där du varvar fyllning och filodeg på höjden istället för att göra en snurra. Typ som en lasagne. - Doppa det översta lagret filodeg i filmjölk innan det läggs på. Då bränns de inte lika lätt. RECEPT Burek med feta, 4 portioner (Fyller nästan en liten pajform. För en stor pajform gör 1 1/2 sats) 6 1/2 dl vetemjöl ca 2,5 dl ljummet vatten 1 1/2 tsk salt För pensling: extra rapsolja Fyllning 1: ca 400 gram fetaost Fyllning 2: ca 300 gram fetaost 1 dl keso 1 ägg Fyllning 3: 400 g valfri färs (jag kör nötfärs) lök salt svartpeppar 1. Häll vatten och salt i en bunke. Mät upp mängden mjöl i en annan bunke och tillsätt mjölet efterhand. Tillsätt lite mjöl åt gången tills du får ihop en deg. Har du en fin och smidig deg men har mjöl kvar kan du ta bort resten av mjölet. Knåda degen i någon minuter. Rulla degen till en boll och lägg på ett fat med plastfolie över. Låt vila i ca 30 minuter. 2. Dela degen i tre delar. Platta ut med en kavel eller med handen. Häll på olja och massera in varje platta. Lägg degplattorna på en plåt eller ett stort fat med olja på. Häll extra olja ovanpå degen. Se till att degen är inoljad. Täck med plastfolie och låt vila i ca 30 minuter. 3. Gör fyllningen. Smula fetaosten. Vill du ha krämigare fyllning kan du blanda med keso och ägg. Gör du med färs, finhacka löken. Blanda färs, lök, salt och peppar. Klicka ut rå färs över degen. 4. Ta fram en ren duk eller ett lakan. Lägg på en degplatta. Nu börjar det roliga. Det är dags att dra i degens alla kanter, den yttersta degremsan. Dra försiktigt i kanterna och runt om. Det ska dras många varv. Degen ska helst inte spricka men gör den det är det helt ok. Upprepa detta till du har en stor och tunn deg, så att den är genomskinlig. Dra eller skär bort den tjocka degremsan som uppstår längst ut på degen, ca 0,5 - 1 cm. Hoppa inte över det momentet! 5. Skvätt eller ringla lite olja över den tunna degen. Klicka ut fyllningen över hela. Tricket är att rulla degen med hjälp av duken. Lyft dukens ena sida så att degen rullas ihop till en superlång tjock cigarrformad rulle. Sen formar du den till en snurra eller snäcka. Det viktigaste av allt är inte trycka ihop degen alls utan behålla den fluffiga. Det är nämligen det som gör pajen krispig. Sen gör du likadant med deg 2 och 3 och bygger du på med de andra två degrullarna. Du kan även göra 3 st små snurror. 6. Häll lite olja i botten på samma pajform. Lägg försiktigt över pajen och pensla den med olja. 7. Grädda i mitten av ugnen, i 225 grader i ca 35 minuter eller tills den har en gyllene färg. Du kan sänka värmen till 200 grader efter halva tiden. 8. Servera med yoghurt!