Foto: Diana Dontsova Sparrisflarn gjord på färdig smördeg är ett snabbt och enkelt sätt att fixa en lättare lunch. Ibland räcker inte tiden till att göra allt från grunden och då är det skönt med genvägar. Smördegsplattor säljs frysta vilket gör det smidigt att ha i frysen. De tinar på bara några minuter. Snart är det säsong för de svenska bären och det är supergott att göra bärflarn. Nu har vårprimörerna kommit och sparrisen fick sätta smaken den här gången. I botten bredde jag på en färskost och toppade sedan med riven ost och rå sparris. Färskost finns i flera olika smaker och det är bara att välja efter smak och tycke. Jag valde naturell eftersom jag ville framhäva sparrisen. Det tog inte många minuter att baka dessa flarn. Kanten får du genom att snitta cirka 1 cm in på degen och skapa en ram. Det viktigt att inte skära rakt igenom. Ramen håller den smälta osten och grönsakerna på plats. Nagga botten innanför ramen så att den inte puffar upp för mycket. Vill du får mer inspiration på sparrisrätter kan kika på min sparris med ört- och citronaioli. Även i det kommande numret av Femina, nr 5 hittar du fler smarriga recept på sparris. Kram Diana Recept: Sparrisflarn 4 portion 4 smördegsplattor Färskost Riven lagrad ost Ca 12 färska sparris Ägg till pensling Hackade hasselnötter eller solrosfrö Tina smördegsplattorna. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg smördegen på ett bakplåtspapper och skär en ram, 1 cm, in på plattan. Nagga botten med en gaffel men inte ramen. Bre på färskost och strö riven ost över. Skär av ändan på sparrisen så att den träiga biten försvinner och att den får plats innanför ramen. Pensla kanterna med ett uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader tills degen blir gyllenbrun, ca 15 minuter. Låt flarnen svalna och strö hackade nötter eller frön över.