Snart har halva november passerat och vi är på väg mot första advent. Ibland hänger jag inte med och tycker allt går lite för fort. Men just nu gör det inget. Vi har en mysig tid på året att se fram emot. Då tänker jag på stearinljus, bak, söta kryddor, glögg och choklad. Jag längtar efter att få baka och laga mat som passar till adventsmingel och glöggfester. Nu vet ni vad som kommer på bloggen framöver. Tilltugg, fingermat, julbak och sötsaker. I samarbete med Västerbottensost har jag bakat minigaletter för deras tema "20 kockar, 20 recept, 20 minuter". Tanken är att låta 20 matinspiratörer skapa ett recept var med Västerbottensost som huvudingrediens. När jag fick uppdraget jublade min tioårige son vars favoritost är just Västerbotten. Varje gång han får välja ost i affären är valet självklart och jag säger inte emot. Västerbottensostens kraftiga och nötiga smak passar perfekt till dessa galetter som även är fyllda med cream cheese och fikon. Eftersom galetterna är mindre funkar de definitivt att servera på glöggfesten. Du kan själv välja både form och storlek då de bakas utan form. Toppa med honung och valnötter! Önskar er en skön helg! Kram Diana FOTO: DIANA DONTSOVA Galetter med västerbottensost och fikon, 4 st Deg: 3 dl vetemjöl 125 gram smör 1 msk kallt vatten (eller färdig på rulle, 250 gram) Fyllning: 4 färska fikon 4 msk cream cheese 80 gram riven Västerbottensost 1 ägg till pensling Topping: Valnötter, hackade Honung Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Rulla ut pajdegen och stansa ut fyra cirklar, ca 13 cm. Degen räcker till en till om du kavlar ut den. Bre ca 1 msk cream cheese på varje degplatta men inte ända ut på kanten. Strö över riven Västerbottensost. Toppa med fikonskivor, ca 5 skivor på varje galette. Vik över kanterna. Ställ galetterna i frysen i ca 5 minuter så formen håller sig under gräddning. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen, i ca 15 minuter. Ringla honung över och strö hackade valnötter. Servera! IN ENGLISH: Galettes with cheese and figs, 4 pcs Dough: 180 g flour 125 grams of butter 1 tbsp cold water Filling: 4 fresh figs 4 tablespoons cream cheese 80 g grated Västerbottensost (a hard cow milk´s cheese) 1 egg for brushing Topping: Chopped walnuts Honey Preheat the oven to 225 degrees. In a bowl combine flour, butter and water. Use your fingers and knead til you get a dough. Add more water if dry. Let the dough chill for about 30 minutes in the fridge, wrapped in plastic. Roll out on a floured surface. Use a cookie cutter or a small bowl to cut out four circles, about 13 cm. (You can probably get one more with the rest of the dough.) Put about one tbs cream cheese on each circle but leave 1,5 cm on the eadge. Add the grated cheese on top. Slice the figs and put one fig on each galette. Fold over the edges. Let chill in the freezer for 5 minutes. Brush the edges with lightly beaten egg. Bake in oven for about 15 minutes or til golden brown. Drizzle honey on top and sprinkle with walnuts. Serve! Tips på andra fyllningar: Tomat och feta Karamelliserad lök och chevre Päron och ädelost