Hej fredag! Älskar du choklad och nutella är det här glassreceptet något för dig! Jag måste nog säga att det är den godaste glassen jag gjort. Himmelskt med mycket chokladsmak! Som många av er redan vet, föreläste jag på Ikea för någon vecka sedan och hade då i uppdrag att göra några recept åt dem. Recepten skulle innehålla produkter från deras Swedish food Market. Jag hade ingen aning om att det fanns så mycket at välja på, allt från certifierad lax till olika sorters ostar och kallskuret. Ett väldigt stort och varierande utbud, mycket mer än bara köttbullar. Jag valde att göra en ostbricka med kallskuret, lax- och fänkålspaj och glass med blåbär och choklad. Deras bredbara choklad är nämligen en hit hemma hos oss, dels för den påminner om nutella men mest för att den har små knäckiga krokantbitar i. Det är samma bredbara choklad som jag hade i mina nutellascones. Till glassen har jag använt cupcakesformar i silikon och dessa finns på Ikea (heter Sockerkaka). Silikon gör att det blir enklare att få ut glassen samtidigt som det är trevligt att servera portionsglassar. För att snygga till dem har jag smält vit choklad med blåbärssylt och dekorerat med ätbara blommor. Något som är kul att göra när det är bjudning eller nu till pingst. Tips! Glöm inte kakkross eller smulor under...de håller nämligen glassen på plats när den börjar smälta. Ett trick för att glassen inte ska glida iväg när du serverar. FOTO: DIANA DONTSOVA Kika gärna in i helgen för då bloggar jag om föreläsningen på Ikea. Trevlig helg! Kram Diana RECEPT: Nutellaglass eller Chokladglass med krokant, 6-7 st 2 dl vispgrädde 2 äggulor 1 dl socker 2 äggvitor 200 gram, ca 2 dl, bredbara chokladkrokant (nutella) 1 msk kallt kaffe (hoppa inte över kaffet, tar fram chokladsmaken.) 1. Börja med att vispa grädden väl. 2. Separera äggen. I en separat skål vispa äggulor, socker, kaffe och chokladkrokant fluffigt. Häll chokladsmeten i den vispade grädden. Se till att vispa ihop till en jämn smet. 3. Vispa äggvitorna för sig till en fluffy maräng. Vänd ner den i chokladblandningen. 4. Fördela smeten i formarna. Slå formarna lätt mot bordet för att få bort eventuella luftbubblor. Ställ i frysen i minst 6 timmar, gärna ett dygn. Vit blåbärsmarmorerad chokladbark 150 gram vit choklad 1 msk blåbärssylt Smält 100 gram vit choklad långsamt över ett vattenbad. Håll chokladen varm medan du smälter ytterligare 50 gram över ett annat vattenbad. Klicka i 1 msk blåbärssylt och rör om ordentligt. Bre snabbt ut den första satsen smält choklad på ett bakplåtspapper och ringla blåbärschokladen över. Dra sedan runt med en tandpetare och skapa ett mönster. Låt chokladen stelna i kylskåpet. Bryt sedan loss i lagom stora bitar. Dekoration: ätbara blommor kaksmulor RECIPE IN ENGLISH: I made this chocolate nutella ice cream recipe for IKEA. I must say that this is the best ice cream I ever made. It is so good and creamy. The nutella is actually Ikea´s spreadable chocolate with small croquante peaces. To get this shape I used silicon baking cups (sockerkaka) and you can also find them at Ikea. Don´t forget to serve crumble underneath. It keeps the ice cream where it should be even when it starts to melt. And of course the edible flowers and white chocolate blueberry swirl to make it extra pretty if you are having a party dinner. RECIPE: Nutella ice cream, 6-7 ps 200 ml heavy cream 2 egg yolks 85 gr sugar 2 egg whites 200 gr nutella or Ikea´s spreadable chocolate 1 tbs cold coffee Method: 1. Start whipping the cream. It should be pretty hard. 2. Separate the eggs into two different bowls. Beat the yolks, sugar, coffee and nutella until it is fluffy. 3. Mix the nutellacream with the whipped cream. Make sure to whisk these two well until smooth. 4. In a third bowl, beat the egg whites into a meringue. Mix it carefully with the other batter. 5. Pour it into the silicon molds. Hit the molds gently to the table to remove any air bubbles. Place in the freezer for at least 6 hours, preferably overnight. White chocolate bark with a blueberry swirl 150 grams of white chocolate 1 tablespoon blueberry jam Line a large baking sheet with parchment paper. Melt the white chocolate over boiling water. Take a third of the melted chocolate and mix it with the blueberry. Now pour the other white melted chocolate onto prepared baking sheet and spread out into a large rectangle. Take the blueberry white chocolate and drizzle on top. Use a toothpick to get the swirls and create a pattern. Place it in the refrigerator. Once hardened, break into pieces as large or as small as you want. Decoration: edible flowers cookie crumbs Mer glass hittar du här! Glass på 3 ingredienser Persika- och hallon glass Sommarglass