Hej Meat Free Måndag! Vad sägs om en rostad sötpotatissoppa en januaridag som denna? En soppa som är krämig och fyllig i smaken utan att innehålla några mjölkprodukter. Dessa behövs inte eftersom sötpotatisen är krämig i sig. På så sätt är den inte endast vegetarisk utan hamnar inom ramen för vegansk mat. Perfekt när du bjuder hem vänner och släkt eftersom den funkar för de flesta oavsett kost. Sen är det helt rätt i tiden att vi äter mindre kött men också ägg och mjölkprodukter. Att vi har haft en trend i vegorätter och att hyllorna är fulla med vegetariska kokböcker har väl ingen av oss missat. Vi har lärt oss att vi måste äta mer grönt både för vår egen skull och för miljöns skull. För min egen del ligger utmaningen i att laga vegansk mat som passar alla. Inga krångliga produkter utan råvaror vi alla känner till. Är du med mig och vill testa något nytt? Kika gärna in här på måndagar så får du olika veganska recept som du förhoppningsvis blir sugen att testa. FOTO: DIANA DONTSOVA Jag vet inte hur det ser ut hos dig men i Skåne har vi inte sett solen på några dagar. Det blir liksom helt naturligt att laga soppa en januaridag som denna. Jag klagar inte på vädret utan är nöjd så länge det inte regnar och blåser. Eftersom vi åt den här soppan häromdagen går jag på lunchdate tillsammans med min bror. Var vi hamnar vet jag inte än men det kommer visa sig i Instagramstories på @diadonna. Hoppas att ni får en underbar vecka! Kram Diana KLICKA HÄR FÖR FLER VEGAN RECEPT RECEPT: Sötpotatissoppa, 6 port 800 g sötpotatis (3 stora eller 4 små) 250 g morot (3 st) olivolja 3 schalottenlök 2 vitlöksklyftor 1 röd chili 3 grönsaksbuljong 1 1/2 liter vatten 1 1/2 tsk curry 3 tsk paprikapulver salt svartpeppar hackade hasselnötter Sätt ugnen på 200 grader. Skala sötpotatisen och morötterna. Skär i mindre bitar och lägg över på en plåt. Ringla olivolja över. Rosta i ugn i ca 35 minuter eller tills de fått gyllenbruna kanter. Under tiden fräs hackad lök och vitlök. Tillsätt hackad chili och fräs i någon minut till. Häll i vatten och tillsätt buljongtärningar. Koka upp och rör om. Lägg i de rostade rotfrukterna. Låt soppan koka i ca 5 minuter. Mixa sedan med en stavmixer tills soppan är slät. Koka i någon minut. Krydda med curry och paprikapulver och mixa igen. Smaka av med salt och svartpeppar. Toppa soppan med hasselnötter och lite extra svartpeppar. Servera!