Annons

Annons


Det perfekta kalljästa brödet!

Hej!

Mitt tips på det perfekta brödet är ett som jäser i kylen över natten. När jag har matgäster frågas det alltid efter just detta recept. Brödet är gott till soppa eller som frukostbröd. Det smakar som en blandning av ciabatta och källarfranska. Min granne bjöd mig på ett bröd som hon inte knådade alls efter jäsning. Nu har jag börjat göra likadant och bakningen blir mycket enklare.

Annons

brod kalljast durum vete ciabatta

Mitt bästa baktips måste vara att göra en deg på kvällen som sen ska stå i kylen över natten. Baka det en halvtimme innan servering och du har ett nybakat gott bröd.

brod kalljast durum vete ciabatta (2)
FOTO: DIANA DONTSOVA

Idag är det en punkt på agendan hemma hos mig. Det ska inte bakas utan rensas i förrådet och göra saker lättillgängliga. En del lärde jag mig på föreläsningen som Förvaringsdrottningen höll i. Dessutom var hon här på lunch och ja, vi öppnade dörren till klädkammaren. Hennes kommentar var ”- Är detta en klädkammare eller ett förråd? Det är inte helt tydligt.”  Så en kopp kaffe först och sen ska här rensas.

Jag önskar er en trevlig och givande söndag!

Kram Diana

 

Recept:

Kalljäst bröd, två plåtar

1 paket jäst
1 liter ljummet vatten
17 dl vetemjöl
2 dl durumvetemjöl
2-3 tsk salt
2 msk honung

extra mjöl till bakbordet

1. Blanda jästen med vatten. Rör om tills jästen har lösts upp och häll i honungen. Tillsätt resten av ingredienserna och röra ihop till en ganska lös deg. Strö mjöl över degen. Täck skålen med plastfolie och sedan en bakhandduk. Ställ den i kylen över natten.

2. Sätt ugnen på 175 grader. Klä två plåtar med mjölat bakplåtspapper. Strö ordentligt med mjöl även över bakbordet. Mer än vad du tror! Häll ut degen och utan att knåda skär den i bitar. Lägg över bullarna, utan att rulla, väldigt försiktigt på plåten. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min i 175 grader. Njut av nybakat bröd!

 

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar