FOTO: DIANA DONTSOVA Vill du göra egen flädersaft är det dags att gå ut och plocka. Flädern blommar just nu och finns lite överallt. Saften är både god att dricka men också en perfekt smaksättare till efterrätter och krämer. Nästa vecka bjuder jag på min favoritdessert. Lite nyttigare men garanterat smarrig. Håll utkik! Tips för dig som vill göra flädersaft: - Välj buskar som inte ligger vid en stor väg eller järnvägsspår - Använd endast blommorna . Lägg ut blommorna på ett tidningspapper eller skaka ordentligt så du blir av med ev insikter - Häll över i en flaska och ge bort i present - Etiketter är alltid kul. Finns att köpa på både Lagerhaus och Granit Kram, Diana Recept på flädersaft: 20-25 klasar fläderblommor 2 st ekologiska citroner 1 liter vatten 15 gram citronsyra 1 kg socker eller annan sötning Klipp bort stjälkar och blad från fläderblommorna. Skölj citronerna och skiva dem tunt. Varva sedan fläder och citron i en stor bunke. Koka upp vattnet och tillsätt socker och citronsyra. Häll detta över citronerna och blommorna. När lagen svalnat ställer du bunken svalt i 3-4 dygn. Sedan är det bara att sila och hälla över i rena glasflaskor. Gör du saften på exempelvis stevia minskar hållbarheten. Den går även bra att frysa in.