Hej! Musslor, vitt vin och saffran! På något sätt är det alltid rätt med musslor, både till fredagsmyset och till andra festliga tillfällen. Extra gott blir det när de smaksätts med saffran, fänkål och chili. Såsen är otroligt gott och här hemma kunde vi inte sluta doppa surdegsbrödet. Det var det enda som behövdes till, ett gott bröd. Vill du dryga ut rätten och få den att räcka till fler, servera pasta till. Såsen är krämig och passar väldigt bra till pasta. Musslor är något av det enklaste som finns att laga. Speciellt när det finns sköljda och rensade musslor i fiskdelikatessen till nästan samma pris som orensade. Jag gav ca 45 kronor för ett kilo och det är det värt om man vill slippa rensningen. Glöm inte att kolla igenom att musslorna är hela och stängda innan du kokar dem. Här nedan finns en liten musselskola för den som är osäker. Testa detta recept till helgen! Jag rekommenderar det verkligen! Kram Diana FOTO: DIANA DONTSOVA Så rensar du musslor: Före ångkokning: Rengör musslorna, ta bort smuts och "skägget", eller köp färdigrensade. Släng alla trasiga musslor. Musslor som är slutna är okej att äta. Är de öppna ska du knacka på och efter en stund sluter dem sig. De musslor som inte sluter sig ska kastas. Efter ångkokning: När du tillagat musslorna ska alla öppnas. Kasta de som ej är öppna! RECEPT: Musslor i vin och saffran, 2 portioner 1 kilo musslor 2 schalottenlök 3 vitlöksklyftor 1 fänkål 1 röd chili 1 paket saffran (0,5 gram) 1 msk hummerfond 2 dl vitt vin svartpeppar 2 dl grädde 2 färska tomater (sriracha) Rengör och skölj musslorna. (Se hur du rensar musslor i texten ovan.) Hacka lök, vitlök och chili. Skär fänkål i tunna skivor. Fräs i olivolja, i en stor kastrull som rymmer alla musslor. Lägg i saffranet och rör om. Tillsätt fond, svartpeppar och vitt vin. Koka upp och låt puttra i någon minut. Lägg i musslorna och på med locket. Koka tills musslorna öppnat sig. Lägg över dem i en skål. Lägg i hackade tomater och häll i grädde i kastrullen. Rör om och koka upp. Låt småkoka i någon minut och smaka av. Om den röda chilin är för mild, tillsätt några droppar sriracha (het chilisås). Lägg tillbaka musslorna och rör om försiktigt. Låt dem ligga i saffransåsen tills de blivit varma igen, tar bara en minut. Servera genast till ett gott surdegsbröd! RECIPE IN ENGLISH: Mussels in wine and saffron, serves 2 1 kilo mussels 2 shallots 3 garlic cloves 1 fennel 1 red chili 0,5 gram saffron 1 tbs lobster broth 200 ml white wine black pepper 200 ml cream 2 fresh tomatoes (sriracha) Clean and scrub the mussels.Throw the crushed ones. All the closed mussels are ok to cook. If they are open, knock on the shells and wait for it to close. If it stays open, you should throw it away. Start to chop shallots, chili, garlic and fennel. Cook in oliv oil until soft. Add saffron and stir. Pour in lobster broth and white wine. Season with pepper. Bring to boil and then let simmer for three minutes. Add mussels and cover with a lit. Cook until all mussels open, stir once. Remove the mussels and add chopped tomatoes and cream. Bring ro boil and then simmer for a few minutes. Place the mussels in the pan and stir until the warm again. Serve immediately with bread. Andra härliga helgrecept! Gör egen pasta! Gazpacho på frukt Caprese med annat gott