Foto: Diana Dontsova Lax med en rökt rub ger den här rätten en härlig grillsmak utan att använda en grill. Jag älskar en god rub på stekt fisk. Rub är en egen kryddblandning som fisken eller köttet gnids in i före stekning eller grillning. Den kan varieras genom att blanda exempelvis olika torkade örter, pepparsorter eller rökiga kryddor som den jag har gjort. Jag använde mig av rökt paprikapulver, cayenne, oregano, svartpeppar och flingsalt. Dessutom får laxen en sotig yta som ser väldigt lockande ut. Till laxen är det gott med en potatissallad och egengjord aioli. För att förstärka grillsmaken rostade jag potatis, rödlök och även vitlöken till aiolin. Avslutningsvis toppades allt med färsk hackad vårlök och olivolja. Saknar du ett stort fat, servera maten på en stor skärbräda eller en plåt. Jag valde en annan plåt än den jag lagat maten i och la ett smörpapper i botten. Den här rätten åt hela familjen av med god aptit, både vuxna som barn. Mat som uppskattas av alla lagar jag mer än gärna och ofta. Trevlig helg allesammans! Kram Diana Recept: Lax med rub, rostad potatissallad och aioli, 4 port: 4 bitar lax Rapsolja Rub: Svartpeppar, hela korn Rökt paprikapulver Cayenne Oregano, torkad Flingsalt Lägg alla kryddor i en mortel. Mortla tills pepparn är mald. Klappa laxens båda sidor med kryddblandningen. Stek fisken i en het panna med rapsolja. Stek någon minut på varje sida. Rostad potatissallad: ca 10 st potatisar 3-4 rödlökar 2 hela vitlökskapslar (en till aiolin och en extra för otroligt gott och snyggt att servera till salladen) Olivolja Salt Peppar Blandsallad Vårlök/Salladslök Dela potatisen i fyra delar. Skala rödlöken och dela i klyftor. Lägg allt på en plåt, salta och peppra. Ringla rikligt med olivolja på. Passa på att rosta vitlöken som ska användas i aiolin. Skär toppen rakt av på hela vitlökskapseln (se bild) och droppa olivolja över. Rosta inte vitlöken lika länge som potatisen. Ta ut vitlöken när den blivit gyllenbrun. Rosta potatisen i 200 grader i 35-40 minuter. Salladen och vårlöken ska serveras färsk. Aioli med rostad vitlök 2 äggulor 2 tsk dijonsenap 2 tsk vitvinvinäger 2 dl rapsolja en hel kapsel rostad vitlök salt Använd en stavmixer. Börja med att mixa samman äggulor, dijon och vinäger. Tillsätt lite olja i tunn stråle och mixa samtidigt. Det viktigaste är att du i början mixar kraftigt och häller upp oljan väldigt långsamt. Tryck ut vitlöken och pressa ner den i aiolin med hjälp av en vitlökspress, Smaka av med salt. Uppläggning: Blandsallad i botten Potatis Rödlök Lax Hackad vårlök Ringla olivolja Strö lite extra flingsalt Servera aiolin i en liten skål bredvid FLER LÄCKRA FISKRECEPT: Grillad fisk med sotad grönsallad Torsk med mynta Fisk- och skaldjurssoppa, bouillabaisse