Det krävs att juldagarna ska passera för att vi ska gå över till ett nyårsmood. Här kommer recept på en god räksoppa som passar bra till förrätt. Gör soppan på räkskalen som blir över när du skalat räkorna. Ett superbra sätt att ta hand om hela råvaran, skalen ger god smak och räkorna läggs på när soppan är klar. Något som är gott att ha till är smörstekta krutonger. Dessa ska stekas i rikligt med smör och tänk på att göra många för de kommer att gå åt. Jag har tidigare postat en räksoppa men då valde jag att toppa med ett limeströssel med solrosfrön och grönkål. Länk till det receptet kan du hitta längre ner på sidan. Tips för att alltid lyckas med en räksoppa är att ha lite back up: Ha maizena redning för ljus sås hemma om du vill ha soppan tjockare. Ha en flaska hummerfond i kylen om du vill ha mer smak än vad räkskalen ger Alla frysta räkor väger olika mycket när de väl är tinade, tyvärr men så är det. Därför känns det bra att tipsa er om hummerfond. Den brukar inte behövas men det händer ibland. Vissa kör på fiskbuljong men jag gillar fonden bättre. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA RECEPT RÄKSOPPA, 6-8 portioner 1 kg räkor med skal 3-4 morötter 1 fänkål 2 gula lökar 1/2 röd chili 1 dl tomatpuré 5 dl vitt vin 1 l vatten 4 dl grädde salt peppar maizena redning för ljus sås, om du vill ha den tjockare ev hummerfond för mer smak (finns på flaska) Tillbehör: skalade räkor smörstekta krutonger färsk dill Beredning: 1. Skala räkorna och lägg skalen i en bunke för sig och räkorna i en liten skål. Ställ räkorna i kylen. 2. Skala morötterna och löken, skär i mindre bitar. Dela fänkålen. 3. Fräs fänkål, lök och morötter i lite rapsolja. Använd en större kastrull. 4. Lägg i räkskal, tomatpuré och hackad chili. Fräs allt i några minuter. 5. Häll i vin och låt koka i några minuter innan du häller på vatten. Rör om och låt koka i ca 30 minuter, utan lock. 6. Sila soppan och se till att den fri från skal och grönsaker. Koka upp soppan igen och låt puttra i ca 10-15 minuter. 7. Häll i grädde. Koka upp och låt puttra i 10 minuter. 8. Red soppan med maizena om du vill ha den tjockare. 9. Smaksätt med salt och peppar. (Tillsätt hummergond för mer smak.) 10. Stek brödbitar i rikligt med smör. 11. Häll upp soppa i skålar. Fördela de skalade räkorna och brödkrutongerna. Strö hackad färsk dill på och dra några varv med pepparkvarnen. Servera! TIPS PÅ ANNAN TOPPING Grönkålsströssel med solros och lime: KLICKA HÄR