Rödbetsgravad lax blir garanterat snackisen till jul om du väljer att göra den. Vi närmar oss ännu en härlig matfest med olika traditionella rätter som lax, sill, brysselkål, grönkål, vörtbröd och ost. Jag har gravat en lax precis som vanligt men lagt till rivna rödbetor och på så sätt fått en underbar röd färg på laxsidan. Naturligt färgad och inga konstigheter! Salt, socker och rödbeta är vad som krävs för att få den så här fin och god. Det tar några dagar att göra den men det krävs ingen större insats. Det här är rolig matlagning, speciellt när det blir mat till många! FOTO OCH RECEPT: DIANA DONTSOVA RECEPT RÖDBETSGRAVAD LAX Gravad lax: Ca 800 gram färsk lax ½ dl salt 1 dl socker 2 rårivna rödbetor Beredning: 1. Lägg laxen i en glasform med skinnet neråt. Ta bort eventuella fiskben och torka av den med hushållspapper. 2. Blanda salt, socker och skalad råriven rödbeta. Gnid in hela laxen med blandningen. 3. Plasta in hela formen med plastfolie. Lägg en mindre form ovanpå allt för att få ett tryck. 4. Ställ in i kylen och låt ligga i 2 dygn. Vänd laxen två gånger under tiden. 5. När den är färdiggravad och klar kan den skäras i tunna skivor.