Gillar du skaldjur, pasta och är sugen på att lägga ner lite extra tid i köket? Då kommer här ett recept för dig! En smarrig skaldjurspasta med räkor och musslor som toppas med en rostad vitlöksolja känns extra lyxig och perfekt för dig som inte känner dig trygg att sitta på en restaurang. Lyxa till det hemma istället! Har du tidigare gjort egen räksoppa, ja då blir det här inte lika komplicerat att laga eftersom den görs på samma sätt, nästan iallafall. Den här rätten får sin underbara smak genom att få ut så mycket räksmak som möjligt och blanda den med musselspad. För att få en krämig touch på rätten tillsätter jag även lite grädde. Det är inte så vanligt i skaldjurspasta men jag tycker att det lyfter rätten. FOTO OCH RECEPT: DIANA DONTSOVA Servera allt på ett stort fat och se till att några musslor och räkor är synliga ovanpå pastan. Det är både snyggt och inbjudande. Strö lite extra persilja över för det är det där sista piffat som alla gör på restauranger och i TV när de lagar mat. Vitlöksoljan serverar jag bredvid för den som vill doppa lite bröd eller ringla ovanpå sin pasta för extra smak. Otroligt gott! Är du på riktigt lyxhumör är det inte fel att addera en havskräfta var. Du bestämmer! Jag önskar er en underbar dag denna kyliga majdag och att ni håller er friska! Diana RECEPT SKALDJURSPASTA MED RÄKOR OCH MUSSLOR, 4 port 400 g spaghetti salt 500 g räkor (vanliga frysta, lite större varianten) 2 morötter 1 lök 1 röd chili 2 vitlöksklyftor 1/2 dl tomatpuré 1 1/2 dl vitt vin vatten (jag hade 5 dl) olivolja 500 g musslor 1 lök 2 vitlöksklyftor 250 g minitomater 1 dl vispgrädde persilja olivolja salt svartpeppar Topping: ca 8 oskalade räkor 3 vitlöksklyftor olivolja flingsalt chiliflakes Beredning av räkor: - Skala morötter, lök och vitlök. Skär i grova bitar och fräs i olja i en kastrull. De ska inte får färg. - Skala räkorna. Räkskal och huvuden ska ner i kastrullen med grönsaker. Tillsätt tomatpuré och fräs i någon minut. - Häll i 1 1/2 dl vin. Blanda och låt vinet koka in. - Täck allt med vatten och låt koka i ca 25 minuter eller längre utan lock. (Gör musslorna under tiden.) - Sila fonden och pressa på räkskalen för att få ut precis allt. Ställ åt sidan ska länge. Beredning av musslor: - Skölj musslorna väl. Alla hela och slutna musslor kan användas. De som är öppna ska du knacka på och vänta tills de sluter sig. ENDAST HELA och SLUTNA MUSSLOR ska användas! - Dela tomaterna, hacka vitlök och lök. Fräs i en kastrull i lite olja. Lägg i en stor näve hackad persilja och musslor. Häll över 1 dl vin och lägg på ett lock. När musslorna öppnat sig är de klara. Det tar bara någon minut. Plocka ut musslorna och lägg på ett fat vid sidan om. - Häll i räkfond och grädde i kastrullen. Tillsätt lite salt och svartpeppar. Låt allt koka ihop. Beredning av pasta: - Koka pastan i välsaltat vatten. - Strax innan pastan är helt klar, lägg över den i såsen. - Tillsätt skalade räkor och kokta musslor. Blanda ihop allt. - Lägg upp på ett stort fat. Topping: - Häll olja i en stekpanna. - Lägg i hela räkor och stek hastigt tillsammans med pressad vitlök. Obs! Bränn inte vitlöken. - Lägg räkorna över pastan. - Häll över oljan i en skål. Blanda med ännu mer olivolja, chiliflakes och flingsalt. Serveras i en skål bredvid för den som vill ringla lite ovanpå sin pasta. - Toppa pastan med lite extra flingsalt, svartpeppar och persilja. Servera!