Panerad strömming med potatismos, rårörda lingon och skirat smör är nog ett av mina top 5 när det kommer till svensk husmanskost. Kombinationen är slående och känns så där härligt rustik, precis som vi vill ha det i vinter. Svensk comfortfood - vi behöver dig! Inte bara på grund av kylan utan för att vi inte får vara så sociala som vi vill vara. Ska jag stanna hemma, då vill jag äta gott. Den här rätten var helt rätt just igår...jag behövde extra comfort! RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA RECEPT PANERAD STRÖMMING med potatismos, rårörda lingon och skirat smör, ca 6-7 pers PANERAD STRÖMMING 800 g strömming, rensade filéer med skinn 1 dl vetemjöl 1 dl skorpmjöl salt olja att steka i Beredning: - Skölj fisken och klipp bort ev fenor. - Blanda mjöl, skorpmjöl och salt. Vänd filéerna i mjölblandningen. Stek på båda sidorna i en panna med olja. Lägg över på ett galler. Toppa med lite salt och färsk dill om så önskas. POTATISMOS 1,2 kg mjölig potatis 200 g smör 2 dl mjölk 2 dl grädde salt Topping: vitpeppar persilja skirat smör (smält smör) Beredning: - Skala potatisen och halvera den. Koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt ånga av. Pressa potatisen. - Skär smöret i mindre kuber. Tillsätt smöret och blanda med den varma potatisen. - Koka upp mjölk och grädde. Tillsätt mjölkblandningen lite i taget och vispa med en elvisp samtidigt. Ta så mycket tills du får en konsistens du gillar. (Mängden beror lite på hur mycket vatten potatisen sugit åt sig.) - Smaka av med salt. Jag älskar vitpeppar till mos och toppar lite med vid servering. Även hackad persilja. RÅRÖRDA LINGON 250 g lingon, frysta 3/4 dl strösocker Beredning: - Blanda frysta lingon med socker. Låt stå tills lingonen tinat och sockret har smält. Rör om några gånger under tiden. SKIRAT SMÖR 200 g smör Beredning: - Smält smöret långsamt. Låt bottensatsen sjunka. Servera det klara smöret till fisk och mos.