Hur väljer du vad som ska lagas till middag? Ibland går jag efter vilket protein som finns i frysen eller om jag har grönsaker som måste ätas upp för att de inte ska hamna i soporna. Det är just grönsaker vi slänger mest när det gäller mat. Igår upptäckte jag en massa morötter i olika färger i grönsakslådan som verkligen behövde tillagas. Dessa satte menyn och det fick bli ugnsbakad lax med rostade morötter och blomkål. Om jag ändå skulle ha in en plåt i ugnen var det lika bra att fylla tomrummet med lite potatis. Till detta gjorde jag en kall örtsås med en gnutta vitlök och citron i. Tips: En kall sås med färska örter ska helst göras dagen innan för att få maximalt med smak. Hinner du inte förbereda den kan du förstärka smaken med att ha i lite torkade örter. Önskar er en fin dag! Diana RECEPT: Ugnsbakad lax med rostade grönsaker och kall örtsås, (4 port) ca 500 g lax 25 g smör, smält skivad vitlök svartpeppar flingsalt Rostade grönsaker: morötter blomkål potatis (paprikapulver och grillkrydda) olivolja salt Kall örtsås: 2 dl creme fraiche 1 dl hackade örter (jag hade basilika, dragon och gräslök) 2 msk olivolja 1/2 vitlöksklyfta, pressad några droppar citron honung salt peppar Beredning: - Sätt ugnen på 225 grader. Skala morötter och potatis. Skär dem i mindre bitar och klyftor. Dela blomkålen i större buketter. Lägg över allt på en plåt. Ringla olivolja över och strö flingsalt. Rosta i ca 35 minuter eller tills potatisen är klar. Pudra potatisen med lite paprikapulver och grillkrydda. - Gör såsen under tiden. Mixa örter med olivolja. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om. Smaka av med salt och ev lite honung. Ställ kallt under tiden. - Sänk värmen till 175 grader. Skär skåror i laxbiten om du har en hel bit. Smält smöret och pensla laxen rejält. Toppa med skivad vitlök, flingsalt och svartpeppar. Bakas i 175 grader, ca 20 minuter eller tills laxen känns färdig. - Serveras med valfria salladsblad!