Har du provat att göra eget smör? Inte? Då är det dags! Det går en trend i att kärna smör och jag förstår verkligen varför. Eget hemmagjort smör är gott och himla roligt att göra. Dessutom är det inte särskilt svårt. Ändå blir gästerna väldigt imponerade av det lilla jobb man lagt ner. Det jag gillar är att smöret går att smaksätta precis som man vill. Det enda som behövs är grädde och sedan bestämmer du själv vilken smaksättning du vill ha. That's it. Tänk på att ta ut smöret i god tid före servering. Det blir nämligen hårdare än det du köper i affären. Förvara i kylen så håller det i några dagar om du behåller det själv. Annars kan du lägga det i en snygg glasburk med en etikett på. Då får du en väldigt uppskattad ge-bort-present. Det är inte svårt att kärna smör, jag lovar. När du gör eget fröknäcke väljer du själv vilken form du vill ha dem i. Skär innan det är färdiggräddat och frasigt. Jag brukar göra det efter halva gräddningstiden. Sen är det bara att knäcka loss och servera. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA Smaksätt ditt smör med kryddor eller ost. Eller varför inte göra ett saffranssmör? Här nedan har du tips på andra smaksättningar. Smaksätt ditt smör med: Olivolja och havssalt Lime och chili Riven parmesan Torkad lavendel Dragon och svartpeppar RECEPT EGET SMÖR med citron: 5 dl grädde, 40 % rivet skal från 1 citron salt Gör så här: - Vispa grädden i en bunke i ca 10-15 min. Först blir grädden tjock och grynig. - Tillsätt salt och fortsätt att vispa tills du ser att det börjar vattna sig. Vispa någon minut tills den blir ännu grynigare. Lägg över allt i en kökshandduk och krama ur vattnet. Det som är kvar i handduken är ditt smör. - Skölj det i vatten och krama ur ännu en gång. Smaksätt med citronskal och lite extra salt om det behövs. Lägg över i en snygg glasburk och förvara i kyl.