Gurkmeja i mat ser vi i både guldgröt och golden milk. Jag har tillsatt kryddan i mina pannkakor och gjort guldplättar, både med ägg och utan. Att använda gurkmeja är så klart för den fina gula färgen skull men också för hälsans. Den är nämligen full med antioxidanter och har anti-inflammatoriska egenskaper precis som ingefära. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA Ni som känner mig vet att jag älskar använda rödbeta för att färga mat. Den använder jag för att göra röda picklade ägg, senapsfrön, rödglaserade plommon och mycket annat. Vackert och helt naturligt! Här finns 3 länkar till röda inlägg: Picklade senapsfrön Rosa djävulsägg Rödbetsglaserad lax RECEPT: Golden pancakes, ca 10 st: 2,75 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2,5 tsk gurkmeja 2 tsk vaniljsocker 2,5 dl mjölk eller havre dryck 1 ägg (alternativt 3 tsk krossade chiafrön) en nypa salt rapsolja att steka i Topping: 2 dl grädde eller vispbar havre fikon (passar så bra till dessa plättar, ett måste) plommon honung hackade hasselnötter Beredning: - Blanda alla torra ingredienser, förutom chiafrön, i en skål. - Häll i mjölk, lite åt gången och vispa samtidigt. - Tillsätt ägget (eller chiafrön), vispa till en jämn smet. - Stek pannkakorna i rapsolja, någon minut på varje sida. - Servera med vispad grädde eller havre, fikon, plommon, honung och hackade hasselnötter.