Om du har en massa äpplen i trädgården eller i ditt fruktfat tycker jag att du ska testa den här smulpajen. Den är gjord på bara nötter och kokosflingor, och äkta smör så klart! Kombinationen av nötter, kanel och äpplen ger en god paj oavsett om du äter gluten eller inte. Samtidigt är det skönt med en efterrätt som de flesta kan äta. Vill du göra den laktosfri finns laktosfritt smör att köpa. För en sockerfri variant funkar kokossocker perfekt att ha i degen. Kokossocker kommer från kokosblommans nektar och har en brun ton. Det är sött och smakar lite kolaaktigt. Testa gärna till pannkakor eller varför inte i en kopp te. Supergott! Till min paj valde jag att göra en snabb råkräm med vaniljpulver. Det tar tre minuter att göra krämen och det bästa av allt är att den inte behöver koka. Sötman kan du själv styra och anpassa till hur söta äpplen du har. Äpplena i min trädgård har en söt smak och därför drar jag ner på sockret i både deg och kräm. Blir det äppelpaj till fredagsmyset ? Trevlig fredag! Kram Diana FOTO: DIANA DONTSOVA Recept: Äppelpaj, stor pajform 125 gram smör 2 1/2 dl hel mandel, ca 150 gram 1 1/2 dl hasselnötter, ca 80 gram 1 1/2 dl kokosflingor, ca 45 gram 2 msk socker, (eller kokossocker) 4 stora äpplen eller 5 små 2 msk socker eller kokossocker kanel Sätt ugnen på 180 grader. Mixa nötter och kokos till små smulor i en matberedare. Dela smöret i mindre kuber och lägg i en bunke. Tillsätt socker och nötterna. Nyp ihop allt till en grynig massa. Smörja en stor pajform. Strö kokosflingor i botten. Skala och kärna ut äpplena. Skiva dem och lägg i formen. Pudra kanel och strö socker över äpplena. Toppa med smuldegen. Grädda längre ner i ugnen i ca 40 minuter. Servera råkräm eller vaniljglass till! Råkräm med vanilj: 3 dl vispgrädde 3 äggulor 3 msk socker 1 tsk vaniljpulver (annars vaniljstång eller vaniljsocker) Vispa äggulor, socker och vanilj. Blanda äggsmeten med lättvispad grädde. Smaka av! RECIPE IN ENGLISH: Apple crumble pie: 125 gr of butter 150 gr whole almonds 80 gr hazelnuts 45 gr shreeded coconut flakes 2 tablespoons sugar (or coconut sugar) 4 large apples or five small 2 tablespoons sugar (or coconut sugar) cinnamon Preheat the oven to 180 degrees. Mix nuts and shreeded coconut into small crumbs in a food processor. In a bowl, add butter cubes, sugar and the mixed crumbles. Pinch everything into a grainy dough. Grease a large pie pan and sprinkle some extra coconut flakes. Peel and slice the apples. Put them in the pan and sprinkle cinnamon on the apples. Top with the crumble. Bake in the oven for about 40 minutes. Serve raw vanilla custard or vanilla ice cream! Raw vanilla custard: 300 ml heavy whipping cream 3 egg yolks 3 tablespoons sugar 1 teaspoon vanilla powder (otherwise vanilla or vanilla sugar) Beat yolks, sugar and vanilla. Mix the egg mixture with lightly whipped cream.