Foto: Diana Dontsova Snart är det dags för fettisdagen och varför inte njuta av en glutenfri semla? Det går en trend i att baka med olika mjölsorter och idag väljer jag mandel- och sojamjöl. Två glutenfria varianter som funkar bra tillsammans. Visst finns det färdiga mjölblandningar att köpa men det är roligare att göra egen. För er som vill minska på kolhydraterna går det bra att välja bort sojamjölet och öka mängden torra ingredienser. Jag tycker dock att semlorna blir godare och mindre kompakta med sojamjöl. Tips när du bakar med glutenfria alternativ! - Låt smeten/degen svälla i några minuter men inte för länge. - Använd några droppar vatten på händerna när du rullar degen. - Det händer att bullarna spricker under gräddningen. Det löser du genom att pudra över med florsocker. - Frys in bullar som inte äts upp samma dag. Njut av din semla! Med eller utan gluten! Kram Diana Recept: Glutenfria semlor, 5-6 st 3 ägg 0,5 dl grädde 0,5 dl filmjölk 50 gram smält smör 0,75 dl socker (eller annan sötning som sukrin, björksocker) 2 dl mandelmjöl 0,75 dl sojamjöl 1 dl pofiber 2 msk fiberhusk 2,5 tsk bakpulver 2 tsk kardemumma Nypa salt Fyllning och topping: Mandelmassa Vispad grädde Vispat ägg för pensling Florsocker Mandelmassa, en snabb variant: 2,5 dl mandelmjöl 1 äggvita 3 msk socker Mjölk eller grädde Bullarna: Smält smöret. Vispa äggen fluffiga i någon minut. Tillsätt grädde, filmjölk, socker, smör och vispa. Blanda ner alla torra ingredienser förutom sojamjöl. När du fått ihop en lös deg ska den stå och svälla i exakt tio minuter. Blanda i sojamjölet med hjälp av en sked. Rulla degen till bullar, lite toppiga i formen. Pensla med vispat ägg. Grädda bullarna i 200 grader i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna innan du skär av locket och fyller dem. Mandelmassan: Blanda mandelmjöl med äggvita och socker. Tillsätt grädde eller mjölk för att få en bra konsistens. Avslutning: Dela semlan och gröp ur lite av innehållet i bottendelen. Du kan du använda det urgröpta genom att blanda det med mandelmassan. Fyll hålet med mandelmassa och spritsa på vispad grädde. Lägg på locket och avsluta med florsocker. Pudra ordentligt! Njut! FLER GLUTENFRIA RECEPT: Glutenfria scones Mjölfria pannkakor Glutenfri jordgubbsgalette Fröknäcke