Hej! Första helgen efter jobbstart firas helt klart med en våffla! Jo, jag vet att vi har firat både jul och nyår med en massa godsaker men det räknas inte. Inte idag. För att göra firandet lite nyttigare har jag valt ett glutenfritt mjöl och en sockerfri blåbärssylt. Våfflorna är nämligen gjorda på rismjöl och sylten på frysta blåbär och kokossocker. Om du frågar mig vilken produkt jag fått dille på den senaste tiden är det just kokossocker. Det kommer från kokospalmens blommor och kokas till ett socker. Supergod att söta med eftersom det innehåller en ton av kola. Dessutom är det oraffinerat till skillnad från det vita sockret. Det finns en regel när det gäller färdiggräddade våfflor och det är att aldrig stapla dem på varandra. De mister helt sin frasighet och blir istället alldeles mjuka. Bilden lurar er lite eftersom jag staplat dem men det är ett stylingtrick från min sida. Det som är rätt i bilden är gallret underst. Våfflor ska läggas på ett galler för att slippa ångan som ger mjuka våfflor. Nu avslöjar jag både stylingtrick och att vi äter våfflor alldeles för ofta hemma hos oss. Våfflorna är toppade med grädde, blåbärssylt och ekologiska kokoschips. Sylt och marmelad köper jag sällan, nästan aldrig. Dels för att svärmor skämmer bort oss med hennes hemmagjorda, dels för att jag kokar min egen på två ingredienser och på tre minuter. Frysta blåbär och kokossocker är allt som behövs. Perfekt matlagning! Snabb och effektiv med en tydlig innehållsförteckning! Citronskal eller vaniljpulver är tips på smaksättningar som passar att ha i blåbärssylt. På bilden här ovan kan ni se mina nya träslevar från favoritbutiken Artilleriet. Dem har jag kollat in ett tag och när vi väl var i Göteborg kunde jag inte motstå. Vackert hantverk! Å andra sidan är det snygga runda gallret fyndat på loppis. FOTO: DIANA DONTSOVA Hoppas ni får en härlig helg! Själv ska jag på födelsedagsfest hos min svåger. Det är en stor fest i en härlig festvåning med temat Italien. Jag ser fram emot de italienska smakerna och en hel del dans. Vi hörs imorgon igen! Diana Glutenfria våfflor 5-6 st 100 gram smält smör 1 ägg 2 dl mjölk 2 dl rismjöl, 120 g 1 dl maizena, 60 g 2 tsk bakpulver 1 nypa salt 1 msk socker (kokossocker) Smält smör till pensling Hetta upp våffeljärnet. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll i mjölken och vispa till en tjock smet. (Smeten är tjock men ändrar konsistens när alla ingredienser är i.) Tillsätt ägget. Avsluta med att blanda i smält smör. Pensla järnet ordentligt med smör mellan varje gräddning. Häll smeten försiktigt och vänta två sekunder innan du sakta fäller ner locket. Grädda tills de är gyllene bruna. Våfflorna ska ätas varma med grädde eller yoghurt, sylt och kokoschips. Blåbärssylt med kokossocker 250 gr frysta blåbär 1-2 msk kokossocker Lägg frysta blåbär i en kastrull. Värm och tillsätt sedan kokossocker. Koka upp och låt puttra i två-tre minuter. Smaka av och tillsätt mer socker om så önskas. RECIPE IN ENGLISH Glutenfree waffles, 5-6 pieces 120 gr rice flour 60 gr corn starch 2 tsp baking powder a pinch of salt 1 tbsp sugar (coconut sugar) 200 ml milk 1 egg 100 gr melted butter Preheat waffle iron. Mix all the dry ingredients. Add the milk and whisk. The batter seems thick but that will change. Add the egg. Stir in the melted butter. Whisk until smooth. Brush with melted butter or spray preheated waffle iron with non-stick cooking spray. Pour mix onto hot waffle iron. Cook until the waffle is golden brown. Serve warm with whipped cream, jam and raw coconut flakes. Blueberry jam 250 gr frozen blueberries 1-2 tbsp coconut sugar Put the berries in a sauce pan. Add the cocnut sugar and bring to boil. Let simmer for 2-3 minutes til the sugar dissolves. Läs mer! Matiga glutenfria våfflor Frasiga vetevåfflor Limemascarpone- perfekt topping