Hej! Vill du baka ett hälsobröd kommer här ett recept på nötbröd. Brödet bakas utan jäst vilket gör att det slängs ihop på bara några minuter. Vilka nötter och frön du använder är en smaksak. Jag har valt att ha i de sorter som vanligtvis finns i mitt skafferi. Tanken var att ha i torkad frukt men jag hade ingen hemma. Istället tog jag lite agavesirap för att ge det en söt ton. Då blir det extra gott ihop med en stark ost. Har du ingen agave kan du använda vanlig honung. Vill du ha i torkad frukt rekommenderar jag tranbär, gojibär eller hackade aprikoser. FOTO: DIANA DONTSOVA Nästa gång det finns en limpa nötbröd ska jag prova att skiva det tunt för att sedan rosta det i ugnen. Ungefär som man gör med skorpor och cantuccini. Det tror jag gör sig riktigt bra till en ostbricka eller en kopp te. Jag återkommer med resultatet när det är gjort. Tidigare har jag nämnt att jag inte är särskilt förtjust i kokosolja eftersom smaken lätt tar över och är alldeles för markant. Nu har jag köpt ett märke jag aldrig provat förut och den oljan får tummen upp. Den är mildare och heter Biona organic, Mild coconut oil cuisine. Du behöver inte gå till någon särskild butik utan den finns på ICA, iallafall här i Lund. Just nu planerar jag en riktigt kul grej! Jag lovar att berätta i nästa inlägg. Ha en skön dag! RECEPT Nötbröd, 1 limpa 100 gram hasselnötter 75 gram mandel 100 gram hela linfrön 125 gram solrosfrön 100 gram pumpakärnor 100 gram sesamfrön 2 msk chiafrön 5 ägg 1/2 dl kokosolja 2 msk agavesirap 1 tsk salt Klä en brödform med bakplåtspapper. Vispa äggen fluffiga. Tillsätt smält kokosolja, agavesirap och salt. Blanda alla nötter och frön. (Hacka mandeln om du föredrar den i mindre bitar.) Häll nötblandningen i äggen och rör om ordentligt. Häll upp smeten i brödformen och grädda i 180 grader i ca 50 minuter. Låt svalna något i formen innan du stjälper upp brödet. Vänta med att skära tills det svalnat helt. Förvaras i kylen eller skiva och frys in! RECIPE IN ENGLISH Bread with nuts and seeds, 1 loaf 100 gr hazelnut 75 gr almonds 100 gr whole flaxseed 125 gr sunflower seeds 100 gr pumpkin seeds 100 gr sesame seeds 2 tablespoons chia seeds 5 eggs 50 ml melted coconut oil 2 tablespoons agave syrup 1 tsp salt Preheat oven to 180 degrees C. Line a loaf tine with baking paper. Beat eggs until fluffy. Add melted coconut oil, agave and salt. Mix all seeds and nuts. Add to the eggs. Make sure it combines well. Pour the dough into the prepared loaf tin with a spatula. Sprinkled the extra flax seeds on top. Bake for about 50 minutes. Let cool in the tin for a while. Remove it and let cool completely before slicing Keep in fridge or slice and keep in the freezer. Vill du baka mer? Fröknäcke Evelinas glutenfria morotsfrallor Glutenfri banankaka med kolasås Karolines havrekakor med tranbär