Diana ”Diadonna” Dontsova
Med stor passion lagar Diana mat som passar alla. Här hittar du recept, de senaste trenderna till köket och tips på hur du serverar maten. Hon är matkreatören med sinne för styling och foto. Diana är vinnare av Stora matbloggspriset 2017 och vann Matbloggspriset för Bästa Foto 2016.
Annons

Semmelkladdkaka

Hej!

Är du en semmelälskare precis som jag vet du säkert att det inte är fettisdagen idag utan att den infaller 25 februari. Det fina med att matblogga är att vi måste fuskstarta med det mesta. Allt ska bakas och fotas i tid, och vet ni vad? Jag klagar inte, inte ett dugg faktiskt. För jag hade ändå inte kunnat hålla mig till februari. Det är jag helt säker på.

Annons

Klicka här för recept på: Semlor eller egen mandelmassa 

semmelkladdkaka glutenfri kladdkaka lchfkaka semla mandelkaka

Därför bjuder jag er på en semmelkladdkaka just idag. Kakan är bakad på mandelmjöl och socker vilket gör att den passar de flesta. Den är glutenfri och byter du ut sockret till exempelvis sukrin eller björksocker går den även under lågkolhydrat. Oavsett om den är glutenfri eller ej hade jag valt mandelmjöl. Vanligtvis är det mandelmassa och vete i en sån här kladdkaka. Mandelmjöl ger nämligen samma effekt som mandelmassa.

Ett tips! Använd kardemummafrön och stöt i en mortel. Smaken är mycket godare än malen kardemumma. Spara lite så du kan strö över grädden.

glutenfri semmelkladdkaka semla lchf

Annons

semlekladdkaka semla glutenfri lchh mandelkaka

Den fina bakelse- eller kaktången har jag fått av en vän på Instagram. Vilken fin present att få! Tänk att hon tog sig tid att köpa den till mig. Så himla fin och ja, jag blev superglad.

semmelkladdkaka mandelkaka glutenfri semla lchf
RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA

 

RECEPT:

SEMMELKLADDKAKA, 8-10 bitar

Steg 1:
2 dl mandelmjöl
3 msk socker
1 äggvita

Annons

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Pensla en springform, 20 cm, med smält smör. Strö lite mandelmjöl i botten (istället för skorpmjöl).
4. Vispa ihop mandelmjöl, socker och en äggvita till en mandelmassa.

Steg 2:
100 gram smält smör
1 1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl socker
2 ägg+ 1 äggula
2 tsk stött kardemumma

5. Stöt kardemummafrön.
6. Tillsätt resten av ingredienserna i mandelmassan. Vispa ihop allt ordentligt.
7. Häll smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. (Min var inne i 18 min)
8. Låt kakan svalna helt. (Godast att servera kall).

Dekoration:
3 1/2 dl vispgrädde
florsocker
extra stött kardemumma
9. Vispa grädden. Spritsa med en stor stjärntyll.
10. Pudra med florsocker och strö extra kardemumma över grädden. Servera!

 

Fler recept på semlor:

Annons

15 kommentarer till “Semmelkladdkaka”

  1. Annelieblomsterochbakverk.se skriver: 23 januari, 2016

    Men åååhh, vad du är bra! Denna måste jag bara prova, perfekt med mandelmjölet ju! Ska överraska mina killar nästa helg tror jag bestämt. Tack fina och ha en fortsatt trevlig helg.


    1. Diana skriver: 30 januari, 2016

      Hej Annelie!
      Dina killar har det bra! Klart du ska överraska!
      Stor kram från mig


  2. Evelina - Evelinas Ekologiskaevelinasekologiska.femina.se skriver: 24 januari, 2016

    Wow! Både snyggt och gott ser det ut <3 Du är grym! Det här receptet ska jag spara.
    /Evelina


    1. Diana skriver: 30 januari, 2016

      Hejsan kollegan!
      Tack snälla! Jag blir verkligen superglad att inlägget uppskattas. Kram Diana


  3. Ulrica – Krii's Kitchen skriver: 27 januari, 2016

    Jag har en väldans massa mandelmjöl hemma som jag inte vet riktigt vad jag ska göra med så denna bara måste testas. 😀


    1. Diana skriver: 30 januari, 2016

      Hej!
      Ja, då vet du vad du ska göra med mandelmjölet! Trevlig kväll!
      Diana


  4. Sara skriver: 28 januari, 2016

    Om man inte tål mandel, vad gör man då?…


    1. Diana skriver: 30 januari, 2016

      Hej!
      Ja, då ska du använda någon annan mjölsort som du tål. Jag vet inte om du tål gluten men en blandning av vetemjöl och hasselnötsmjöl kanske? Tyvärr har jag inget annat recept på denna kaka som inte innehåller mandelmjöl.

      Trevlig lördag!
      Diana


  5. Diana skriver: 30 januari, 2016

    Hej!
    Mjölkfri går bra då kakan inte innehåller mjölk. Grädden kan du byta ut till havregrädde. Däremot blir just denna kaka svår att göra utan ägg. Jag får ordna med en äggfri kaka någon dag…tack för tipset!
    Önskar dig en trevlig lördag!
    Diana


  6. Summersummerdaisy.net skriver: 10 februari, 2016

    This looks amazing ♥

    summerdaisy.net


  7. Tinne skriver: 23 januari, 2017

    Låter jättegott! Vad jag inte riktigt förstår är varför man gör en mandelmassa först som sen ska vispas ut ordentligt med delvis samma ingredienser. Eller ska mandelmassan i under grädden? Känns som om det fattas en bit i instruktionerna.


    1. Diana skriver: 29 januari, 2017

      Hej Tinne!
      Jag tycker det blir godare om man vispar en liten del av mandelmjölet med äggvita först och sedan häller i resten av mandelmjölet i samma skål. Du kan testa göra allt på en gång, det funkar säkert.
      Ska kika på min beskrivning och förtydliga i receptet…Trevlig kväll!
      Diana


  8. Sara Lindqvist skriver: 12 januari, 2018

    Fettisdagen infaller 13/2 i år, så riktigt så länge som till den 28 (som är el onsdag) behöver vi inte vänta! 🙂


    1. Diana skriver: 21 januari, 2018

      Hej Sara!
      Helt rätt! Jag uppdaterade förra årets recept och missade så klart datumskiftet. Tack för påminnelse! Bakar semlor just nu faktiskt!
      Önskar dig en trevlig söndag!

      Diana


  9. Kadrije skriver: 21 december, 2020

    Denna har blivit en stor favorit i familjen, tack för receptet. Hur gör du med värme & tid om/när du gör dubbel sats?


Dela på:
Annons
Laddar
https://bydiadonna.femina.se/the-weekly-journal/the-weekly-journal-4/