Äntligen är det säsong för rabarber! Vilken lycka när de poppar fram i trädgården med sin magiska rosa färg. Det finns så mycket roligt att göra med rabarber men för min del är det obligatoriskt att baka en rabarberpaj först innan jag ger mig på chutney, saft eller sirap. En paj passar dessutom alldeles utmärkt till Valborg. Kanske något för dig att prova? Smeten till pajen gör jag direkt i en kastrull, utan krångligheter eller en massa disk. Inga udda ingredienser så har du rabarber kan du nog få ihop en sån här utan problem. Tänk på 4 saker: Pajen ska få ordentligt med färg så att den blir knäckig. Ta inte ut den för tidigt ur ugnen. Den blir knäckigare när den har svalnat. Låt rabarerna vara syrliga eftersom degen är söt. God kontrast! Godast att servera med vaniljglass! RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA Nu valde jag att lägga glassen ovanpå pajen mest för fotots skull. Trevlig Valborg till er! Diana RECEPT KNÄCKIG RABARBERPAJ, (26 cm pajform) Fyllning: 450 gr rabarber 1/2 dl socker 1/2 msk potatismjöl Smet: 200 gr smör 3/4 dl grädde 3/4 dl ljus sirap 2 dl socker 4 dl havregryn 2 dl vetemjöl 1/2 tsk bakpulver 1/2 tsk salt Valfri smaksättning om du vill, jag kör utan: kardemumma vaniljsocker Beredning: - Sätt ugnen på 175 grader. - Ansa rabarbern och skär i små bitar. Lägg i en bunke och tillsätt socker och potatismjöl. Rör om och låt stå. - Smält smöret i en kastrull. Ta lite av det smälta smöret och smörj in pajformen. - Häll i grädde och sirap i smöret. Rör om och låt koka upp. - Stäng av plattan och tillsätt resten av ingredienserna till smeten direkt ner i kastrullen. Rör om. - Lägg rabarberbitarna i pajformen. Häll över den varma smeten och bre ut med hjälp av en sked. - Grädda i mitten av ugnen i 30-35 min eller tills den fått färg. (Jag gräddar min ett steg ovanför mitten eftersom min ugn har mer undervärme.) Pajen ska ha ordentligt med färg annars riskerar du att inte få en knäckig paj. Tips! Placera lite folie i ugnen om det skulle droppa fruktsaft. - Låt svalna! Pajen blir knäckigare när den svalnat. - Serveras med glass! Du kan servera glassen bredvid. (Tips! Jag tycker det blir för sött med vaniljsås. Däremot väljer jag alltid vaniljsås till smulpaj.)